Inici Actualitat L’aportació de l’Ajuntament de Taradell a l’EAS durant el 2016 va ser...

L’aportació de l’Ajuntament de Taradell a l’EAS durant el 2016 va ser de 188.000 euros

0
COMPARTIR

ple-desembre-2016-ciuL’equip de govern de PDeCAT (antic CiU) va presentar de forma molt detallada la liquidació del pressupost 2016 durant el ple d’aquest dijous. Així, va especificar el cost real que suposen diferents serveis per l’Ajuntament de Taradell. Un d’ells és l’aportació feta a l’EAS Taradell, un equipament que va ser la principal font de discussió entre CiU i ERC en els darrers anys i que al 2016 va complir el primer any sencer de funcionament.

L’alcalde, Lluís Verdaguer, va explicar que l’aportació neta del consistori a l’equipament durant el 2016 ha estat de 188.000 euros (si se sumen els interessos financers del deute per pagar l’obra). Aquesta xifra dóna la raó a Verdaguer que abans de la posada en marxa de l’EAS va assegurar que l’aportació anual del consistori seria menor als 400.000 euros que va dir ERC (podeu llegir la notícia)

Verdaguer va explicar que la previsió feta al pressupost 2016 era d’una aportació de 202.000 euros i, al final, ha estat menor. Tot i que va reconèixer que cal millorar la despesa que genera la caldera de biomassa, però també es van generar uns ingressos més alts dels previstos en temes com abonaments o cursets de natació.

ERC rectifica públicament

ple-taradell-febrer-2017-ercLluís Rodríguez, regidor d’ERC, va ser el primer en admetre que els 400.000 euros d’aportació anual que van dir que hauria de fer l’ajuntament a l’EAS no s’han complert. “Ens alegrem que allò que vam dir, que el dèficit suportat pel conjunt de ciutadans seria de 400.000 euros, ara sigui de 188.000”, va afirmar i va subratllar que “em vaig comprometre a rectificar públicament, si m’equivocava”. També va desitjar que en propers anys l’aportació vagi a menys. Salvador Clot, portaveu d’ERC, també va fer el mateix gest: “Reconec que els números que vam preveure per l’EAS no ho han estat i ens n’alegrem”. Clot també es va posar a disposició de l’equip de govern per treballar perquè l’aportació sigui menor i va celebrar l’exposició detallada de l’equip de govern: “Penso que és bo que el ciutadà sàpiga el cost que té cada cosa i va bé per la política perquè a vegades sembla que s’amaguin els números”.

Lluís Verdaguer va agrair les paraules d’ERC i va dir que “han pujat les despeses, però és lògic perquè hem tingut més activitat de la prevista”. El regidor de SI, Jacint Casadevall, també va valorar que l’aportació fos raonable.

Exposició detallada de les despeses del 2016

L’exposició de les despeses que va tenir l’Ajuntament de Taradell durant el 2016 per primera vegada es va fer per àrees i amb molt de detall. D’aquesta manera, l’equip de govern va voler explicar com es gasten els diners i quin cost anual tenen alguns serveis i equipaments municipals. “Crec que els costos són equilibrats i tenen sentit, i és bo que la gent sàpiga quin cost tenen els serveis”, va explicar Lluís Verdaguer.

Destaca que l’Ajuntament aporta uns 320.000 euros al Centre cultural Costa i Font, amb 161.000 a la Biblioteca, 148.000 a les activitats culturals de les sales i 14.000 a Ràdio Taradell. També es calcula que les festes generen un cost anual de 148.000 euros (descomptant els ingressos puntuals d’entrades). L’aportació a la Fundació Vilademany és d’uns 108.000 euros, mentre que la gestió de neteja, via pública, jardins, brigada, etc. suposa uns 461.000 euros anuals. També es fan aportacions en ensenyament d’uns 355.000 euros a les escoles públiques de Les Pinediques i El Gurri, que inclouen les aportacions a la Fundació escoles bressol (79.000) i la Fundació Arpa (80.000).

En temes de seguretat i vigilància es destinen 276.000 euros (inclou vigilants municipals, alarmes, plans d’extinció i seguretat, protecció civil…). Finalment, per tasques de govern dels electes es gasten 112.000 euros i l’àrea més àmplia de serveis administratius, ajuntament i tràmits costa al voltant d’un milió d’euros anuals. També es donen uns 89.000 euros de subvenció a entitats culturals, i uns 86.000 de despeses a equipaments esportius i entitats esportives.

La liquidació del pressupost va servir per exposar que l’Ajuntament ja no haurà de seguir el Pla econòmic financer, ja que compleix amb les regles que estableix la Llei Orgànica 2/2012 d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera que l’estat obliga a complir als ajuntaments. Es compleix la capacitat de finançament positiva, la despesa no sobrepassa l’1,5 respecte a l’any anterior, i l’endeutament es situa en el 70%. Els principals temes d’endeutament són l’EAS i la sentència de l’accident de la tirolina, que es va calcular que el 2024 estaria tot pagat. El pressupost 2016 també deixa un romanent positiu de 764.000 euros.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments