Inici Actualitat S’aprova tirar endavant l’última fase de la piscina coberta de Taradell

S’aprova tirar endavant l’última fase de la piscina coberta de Taradell

4
COMPARTIR

ple-maig-2014

Amb els vots a favor de CiU i Josep Ricart, com a regidor no adscrit després de deixar PxC, el ple municipal de Taradell d’aquest dimecres va aprovar el projecte de la tercera fase de la futura piscina coberta. ERC i SI manifestant dubtes entorn del projecte i la seva viabilitat hi van votar en contra. A partir d’ara hi haurà un temps d’exposició pública i es procedirà a licitar l’obra un cop valorades les propostes de les empreses presentades. En un període de 5 mesos podrien començar les obres.

L’aprovació, però, va generar un debat llarg. Primer de tot, l’alcalde Lluís Verdaguer va exposar els números del projecte. Aquesta tercera fase tindrà un pressupost inicial 2.442.601 euros, tot i que es contempla que es produirà una rebaixa del 10% (244.000 euros) en l’adjudicació. Aquests diners s’han de sumar al que van costar les dues primeres fase de la piscina (1,6 milions d’euros) que sumaran un total de 3,8 milions d’euros de cost total.

ciu-ple-maig-2014Verdaguer va aportar moltes xifres numèriques per explicar com es finançarà l’obra. Hi haurà dues subvencions de la Diputació per valor total de 525.000 euros. La resta es farà a través de la venda d’uns solars a la Coma del Reig (es preveu treure uns 358.000 euros), els diners que es van rebre en compensació de la MAT (133.948), la part del romanent del pressupost 2013 que es pot destinar a inversió (138.000), dos crèdits de la Diputació de Barcelona el 2014 i el 2015 de 175.000 euros cadascuna (són a retornar sense interessos i en 10 anys) i la part que s’endeutarà l’ajuntament (490.000 euros un cop descomptats 126.000 euros de la liquidació del pressupost 2013 que per llei es pot destinar a eixugar deute i un 2,5% subvencionat per la Diputació). Això fa que l’aportació prevista de l’Ajuntament amb endeutament pugi fins als 840.000 euros (en total amb totes les fases l’aportació de l’ajuntament és d’1,9 milions d’euros, el 50% del cost)

Lluís Verdaguer va insistir que l’obra no “posa en en risc el futur de l’ajuntament i és plenament assumible”. I va afegir que “sabem que no és un servei bàsic, però ens agrada donar-lo perquè compensi les mancances esportives que té Taradell”.

ERC, preocupada per les futures inversions

erc-ple-maig-2014El principal grup a l’0posició, ERC, va manifestar els seus dubtes i les diferències en quant a prioritats per al poble, proposant un segon pavelló. El seu portaveu, Jordi Freixas, va dir que “els despropòsits durant aquests anys posen en evidència la complexitat de la piscina coberta i posen en dubte la seva viabilitat”. Va insinuar que l’equip de govern hi tenia una fixació cega i pel que fa al finançament va destacar que “el nou equip de govern quedarà lligat” pel pla econòmic financer i “dubtem que la gestió sigui viable any rere any”. Lluís Verdaguer va respondre que la gestió “la tenim clara” i que ” hi ha 400 taradellencs que van a piscines de fora del municipi i pretenem tenir uns 800 abonats”. Pel que fa a un segon pavelló, va dir que possiblement era necessari, però a través d’un altre projecte.

Lluís Rodríguez, regidor d’ERC, va insistir en què l’obra portarà a fer un Pla econòmic financer “que no permetrà fer noves inversions mentre estigui vigent”. També va especificar que només hi ha una subvenció de les que es rebran que té com a destí final obligatori la piscina, “la resta es podrien destinar a altres coses”. Lluís Verdaguer va respondre que no era “honest” dir que en els pròxims dos anys Taradell no podrà fer cap inversió. “El Pla econòmic financer no permetrà destinar endeutament a inversió, però destinarem romanent i rebrem subvencions que cobriran tot el cost de la inversió com la remodelació de l’avinguda Mossèn Cinto Verdaguer”, va explicar.

SI mostra dubtes “socials”

solidaritat-siSolidaritat Catalana per la Independència, a través del regidor Jacint Casadevall, també va votar en contra, tot i que va matisar que no s’oposaven a la seva construcció. Casadevall va justificar-se pel fet que “no és el mateix finançar una llar d’infants que una instal·lació com la piscina” i “només volem reflexionar sobre si és el moment per fer-ho o si hi ha altres prioritats”. També va mostrar els dubtes en la vessant econòmica del projecte dient que “a cada taradellenc la piscina li haurà costat entre 600 i 700 euros vagi o no a banyar-se”. També va demanar si anualment l’Ajuntament hi hauria de destinar alguna partida. Lluís Verdaguer va respondre que, segurament si destinaria alguna partida, però tal i com es fa amb el Centre cultural Costa i Font, l’escola bressol, l’escola de música o la Fundació Vilademany. I sobre la vessant social de la instal·lació va dir que amb la reformulació del projecte “és una piscina que pensa més en la salut que no pas en la competició”.

Josep Ricart posa el gra de sorra

josep-ricartJosep Ricart, com a regidor no adscrit, va votar-hi a favor. Va dir que creia en la piscina i que no era un projecte temerari. També va dir que calia reconèixer la feina ben feta de l’equip de govern a nivell econòmic a l’ajuntament i va acabar afirmant: “Em fa il·lusió posar el meu gra de sorra per construir-la”.

La moció d’ERC per una consulta, descartada

La moció que el grup municipal d’ERC va presentar per fer una consulta ciutadana sobre la construcció de la piscina es va descartar amb el vot en contra de CiU i les abstencions de SI i Josep Ricart. ERC (podeu llegir la notícia que vam publicar) feia la petició perquè es tractava d’una decisió molt important i envoltada de dubtes. Jacint Casadevall de SI va dir que el projecte ja anava en el programa electoral de CiU i entenia que el poble ja havia manifestat el seu parer amb les últimes eleccions municipals. Lluís Verdaguer va coincidir en l’argument i que potser s’hagués hagut de fer fa deu anys i no quan ja s’havia portat a terme un 45% de la inversió total.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

4 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
alfons
alfons
6 maig 2014 21:44

Gràcies Dolors,
no ho tenia entès així, que és com a extraescolar?

DOLORS
DOLORS
5 maig 2014 15:56

Alfons només un aclariment. Els alumnes de l’escola Les Pinediques sí que fan piscina durant tot el curs, un dia a la setmana i al mes de juny un curs intensiu, aproximadament unes 40 sessions.

alfons
alfons
2 maig 2014 18:10

De què estem parlant: La piscina serà d’un únic vas de 25m, 5m dels quals seran separats per fer activitats tipus aquagym; NO hi haurà piscina petita. Segons l’alcalde, per tant, han retornat a la idea de piscina lúdica per fer salut. El normal, dues piscines, una de 25m i una de petita, ho considera una piscina de competició, que no necessita el poble. Va ser un Ple molt interessant: L’alcalde Lluís Verdaguer ens va presentar el “conte de la lletera” en powerpoint (que si ens treuen un 10%, que si ho paga la Diputació,…), al final semblava que la… Llegeix més »

Taradellen
Taradellen
1 maig 2014 12:07

A la fi s’ha acabat la minoria de CiU. Ja disposen d’un nou regidor. Ni pals a les rodes i sí molts granets de sorra.
No hem sorprèn l’allunyament dels ciutadans de la política.