Inici Opinió Cuidem la targeta

Cuidem la targeta

2
COMPARTIR

Tothom que em coneix sap que soc un defensor del petit comerç o del comerç local, com vulgueu dir-ne. Crec que en els actuals temps on sol predominar l’individualisme o egoisme, també hi ha gent que es mou d’acord amb criteris altruistes, del bé comú, sostenibles, socials i un llarg etcètera, i per a aquests últims comprar en el petit comerç s’ha convertit en un acte de militància.

Benvingut sigui aquest acte. Perquè els beneficis de comprar al comerç de proximitat són molts per a la ciutadania. Tenir un poble viu també hi col·labora el fet de tenir comerços. Que, alhora, també ajuden a il·luminar carrers en èpoques hivernals, de foscor i fred. Potencien la interacció social i de poble (tot i que avui en dia ens veiem amb èpoques on s’aconsella menys interacció). Generen dinamisme entre els sectors culturals i socials, ja que, com bé sabeu, sovint moltes entitats poden realitzar activitats gràcies a la col·laboració del comerç de poble, ja sigui amb sortejos i rifes de productes, patrocini de programes, difusió de cartells a les botigues… Fins i tot, potencien la sostenibilitat, ja que comprar al poble també permet a molts comprar a peu o fer un curt trajecte en cotxe, deixar-lo aparcat al centre, moure’s caminant i contaminar menys. El comerç de proximitat també aporta tracte personalitzat i coneixement especialiltzat vers grans superfícies on tens molts productes, però qui t’aconsella sobre quin és el millor o el que funciona més bé? I ja no dic l’avantatge d’interrelacionar-se amb la gent i poder dir un ‘Bon dia’ o un ‘Adéu’.

Però, aquesta meva defensa del petit comerç, també em fa ser una mica crític (sempre a nivell constructiu). Abans de Nadal es va posar en marxa una campanya perquè la gent de Taradell es fes la Targeta de Comerç de Taradell, la TCT. Molts taradellencs vam fer el pas de fer-nos-la de seguida. Aquesta targeta ja servia per entrar a la campanya de Nadal o a la que es fa aquests dies per ajudar al sector de la restauració del poble.

Però també ha de servir per a les campanyes individualitzades dels propis comerços. I aquí, de moment, és on falla la cosa. Actualment, molt pocs comerços han potenciat l’ús de la targeta amb descomptes, acumulació d’un % de la compra per poder bescanviar en la següent compra o el que sigui i cregui convenient cada botiga. Alguns perquè encara no s’hi han posat, d’altres perquè diuen que no tenen ordinador o simplement perquè no s’ho creuen o consideren que no cal.

I aquí és on dono la meva opinió més directa. Per mi és un error no apostar per la TCT com a comerciant.

En l’actual context la majoria de la gent aposta pels grans supermercats i les grans superfícies i cada cop més pel comerç online. Només per donar una dada, entre l’abril i el juny de 2020 vaig llegir que Amazon va augmentar la facturació un 40%, fins als 75.205 milions d’euros i va duplicar els beneficis (amb uns guanys que s’enfilen fins als 4.403 milions d’euros). Davant d’aquest panorama, no n’hi ha prou que el petit comerciant posi el crit al cel que cal comprar al comerç de poble. També ha de potenciar-ho ell mateix. I la millor manera de fidelitzar i aconseguir nous clients és, precisament, cuidar al propi client. I la targeta era i és una gran oportunitat.

Una oportunitat per recompensar al client fidel. Sí, aquell que sempre ve a comprar i que continuarà perquè té una actitud de militància amb el petit comerç. Aquest client se l’ha de cuidar. I també al nou client, que potser vindrà una vegada i veurà que té un descompte o un detall i dirà ‘Ep, aquí ho fan bé, és bo i a sobre em cuiden’. Aquí és on la batalla del petit comerç ha de dedicar esforços.

I no malinterpreteu. No estic dient que regaleu més del que podeu. Només estic dient que cuidar el client és una petita inversió, per mi molt més rellevant i eficaç que la que pot suposar un anunci publicitari, la difusió de tríptics… Perquè és el bon tracte personalitzat i el boca-orella posterior la millor campanya de publicitat. I animo als comerciants a recordar als clients si tenen targeta per passar, i a recordar-los què tenen acumulat o si poden bescanviar… perquè dient-ho és una forma més de posar èmfasi i recordar que comprar al comerç de proximitat també té premi.

El client no vindrà sol, sinó que també cal conquistar-lo. El comerç de proximitat té tots els avantatges que he numerat al principi, però també ha de treballar-s’ho. Perquè sinó, perdrà la batalla amb les grans superfícies que disposen de més diners, altaveus i recursos.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
David
4 març 2021 21:51

Totalment d’acord, amb l’article, junts poden fer moltes coses.

Jordi
Jordi
4 març 2021 16:55

Totalment d’acord. Subscric totes i cadascuna de les línies d’aquest article.