Inici Actualitat La revista Taradell rep un reconeixement pels 70 anys d’història

La revista Taradell rep un reconeixement pels 70 anys d’història

0
COMPARTIR

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir aquest dissabte a la tarda l’acte d’homenatge a la revista Taradell pels seus 70 anys de trajectòria. L’acte va comptar amb la presència de Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell; Míriam Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni; Imma Ferrer, membre de l’arxiu capitular de la Catedral de Barcelona i coordinadora de la revista de Taradell; i mossèn Josep Baucells, director de la revista des del 1981.

Míriam Martínez va llegir la carta d’Antoni Pladevall i Font, que no va poder assistir a l’acte. Font va voler aplaudir la tasca dels seus dos directors, el fundador de la revista mossèn Joan Vilacís, i el seu actual director, mossèn Josep Baucells, per mantenir viva la revista durant tant de temps. A més, va valorar la feina per preservar viva la llengua catalana i que, per a ell, va ser l’oportunitat per començar a escriure i entrar en els camins de la història, sobretot la de Taradell.

La regidora va afegir que el 2019 va fer 70 anys la revista Taradell, que és l’ànima de tot allò que ha passat al poble i ha quedat escrit a la revista. També va recordar algunes de les seccions més mítiques i històriques com “El sal i pebre“, “Els mots encreuats“, “El temps” o “La secció esportiva“.

A continuació, Imma Ferrer va explicar que va descobrir Taradell i la seva revista pocs dies abans d’entrar a treballar a l’arxiu de la Catedral de Barcelona, quan va saber que mossèn Baucells escrivia en aquesta revista. Ferrer va lloar la persistència, el caràcter i el sentit de l’humor de Baucells i el va definir com una persona que es fa estimar molt. Per acabar, va destacar que a l’entrevista “parlem de persones, una revista del poble, sobre fets que no els trobarem tots a internet” i va fer una crida a no deixar perdre mai la revista del poble.

Tot seguit va ser el torn de mossèn Josep Baucells, que va explicar els inicis de la revista, la forma de difusió i el seu manteniment. Abans de tot, va voler agrair la presència dels seus familiars i amics, d’Imma Ferrer i la representació de l’ajuntament per part de Mercè Cabanas i Míriam Martínez. Baucells va iniciar el seu discurs amb un “ens hem trobat perquè la revista ha fet 70 anys“. Sempre amb sentit de l’humor però amb orgull de la feina feta, va destacar la importància de totes les persones que sense ànim de lucre participen i donen forma a la revista. Baucells va destacar que la revista ha difós fets molt importants del nostre poble com el terme municipal, el català i els testimonis del poble (nombre d’habitants, carrers, places o edificis) que han anat evolucionant amb el pas del temps. També va explicar que des dels inicis la revista s’editava com un suplement del full parroquial i en català, tot i que obligaven que l’editorial fos en castellà i algun col·laborador també escrivia en castellà.

Per acabar, Mercè Cabanas va tancar l’acte destacant que “l’any 1949, quan l’entrevista va començar a funcionar, estàvem amb postguerra, franquisme i nacionalcatolicisme“, i per tant, la feina no era gens fàcil. A més, va dir que la seva passió pel periodisme va néixer, en part, per la tasca de mossèn Joan Vilacís. També va destacar la lluita de Vilacís a favor de la llengua catalana en un període molt difícil de preservació de la nostra llengua. Per acabar, va felicitar la revista per explicar tota l’actualitat del poble durant tant de temps i va agrair també la tasca d’Imma Ferrer per mantenir viva la revista del nostre poble.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments