Inici Actualitat Taradell inaugura una exposició centrades en les dones que treballaven a les...

Taradell inaugura una exposició centrades en les dones que treballaven a les fàbriques tèxtils del poble

0
COMPARTIR

‘Fils d’Història: les dones del tèxtil a Taradell’ és el títol de l’exposició que es va inaugurar aquest dijous al vespre al vestíbul de Can Costa Centre Cultural. Aquesta exposició sorgeix d’un projecte per donar a conèixer i reconèixer l’experiència viscuda de moltes dones que van treballar a les fàbriques tèxtils que hi havia hagut a Taradell.

Aquesta exposició sorgeix dos anys després que el 2022, en el marc del Dia internacional de les Dones, es fes a Taradell un homenatge a les dones que havien treballat en aquestes fàbriques i suposa tancar el projecte. La inauguració va comptar amb la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Taradell, Núria Arau, la presidenta de Som Dones, Maria Godayol, i la responsable de l’Arxiu Fotogràfic de Taradell i representant de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, Laia Miralpeix. Núria Arau va destacar que és una exposició “que pot anar creixent i la intenció és que pugui ser itinerant per tots els pobles que tenien dones treballaven a Taradell”.

Maria Godayol va explicar com havia sorgit la idea del projecte i va dir que “hem pogut fer taules rodones amb dones que havien treballat a les fàbriques, un reconeixement a les dones que venien de Seva, Santa Eugènia i Vilalleons amb dues caminades… i el que hem volgut valorar són les feines que feien les dones a les fàbriques i tot el que havien de fer per poder treballar”. Laia Miralpeix va destacar que “aquesta només és una petita mostra del patrimoni taradellenc. Uns fils d’història de les dones de les fàbriques de Taradell”.

L’exposició mostra amb diferents plafons la realitat de les fàbriques tèxtils que hi havia a Taradell, així com curiositats sobre la feina de les dones o els trajectes per camins cap a les fàbriques. També mostra diversos elements, utensilis, objectes i fotografies que han aportat diverses persones relacionats amb el treball en aquestes fàbriques.

En el marc del projecte s’han fet activitats per obtenir testimonis de les experiències viscudes a les fàbriques a través d’una taula rodona, tallers de fotografia històrica i també dues caminades per tornar a recórrer els camins que les dones dels pobles veïns havien de fer per anar i tornar de treballar a alguna de les fàbriques de Taradell.

El projecte ha estat liderat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Taradell, la Biblioteca Municipal Antoni Pladevall i Font, Som Dones, l’Arxiu Fotogràfic i el Grup de Recerca Local, i s’ha comptat amb el suport tècnic del Museu del Ter. També, pels recorreguts de les caminades, han col·laborat els centres excursionistes de Taradell i de Seva, així com els ajuntaments de Santa Eugènia de Berga i de Seva, la Mancomunitat La Plana, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments