Inici Opinió No funciona

No funciona

0
COMPARTIR

Fa dos anys ja vaig parlar del mal hàbit d’anar a tot arreu amb cotxe (article), fins i tot, per fer distàncies curtes. Aquesta pràctica té la seva extensió en l’aparcament.

Crec que va ser al 2008 quan es va posar en funcionament la zona blava d’estacionament limitat a la zona de la Plaça de les Eres i al Passeig Domènec Sert. Quasi deu anys després, he de dir que la mesura no acaba de funcionar. Sovint, és molt difícil trobar estacionament. No només perquè hi ha poques places, sinó sobretot perquè crec que la rotació, que es buscava amb la mesura, no funciona.

El planejament urbanístic preveu disposar d’un aparcament proper a la Plaça de les Eres, gràcies a la urbanització de la zona de la ronda de llevant i a l’enderrocament de la casa del Dr. Serdà. Però potser encara hauran de passar dos anys. Mentrestant, potser caldria canviar hàbits i fer que la zona blava servís per al què està pensada.

Els mals hàbits són que molta gent (que ningú se m’enfadi, perquè algun cop també ho he arribat a fer jo) aprofiten per deixar el cotxe en zona blava més temps del compte. És molt fàcil. Només cal anar canviant el rellotge a mesura que finalitza l’hora i mitja d’estacionament permès. Això fa que no hi hagi rotació.

Aquest fet es produeix perquè tampoc hi ha un control clar i eficient de la zona blava. I ho dic amb coneixement de causa. Tinc constància que hi ha hagut cotxes que han estat estacionats en zona blava dos o tres dies seguits, sense que ningú els alertés o els sancionés.

Tampoc vull donar la culpa als agents municipals, encarregats de revisar la zona blava en alguns moments puntuals del dia. Perquè crec que una zona blava no es pot regular amb dues passades al dia (si s’arriben a fer). L’amenaça de sanció, però, sí que és efectiva. Per tant, crec que una solució seria destinar una persona només a regular i revisar els cotxes aparcats en zona blava. I si cal, apuntar-se matrícules per caçar els que surten a canviar rellotges.

Començaria així, i amb un període de temps raonable durant el qual no es sancionés, sinó que servís per alertar. Perquè ara hi ha mals hàbits adquirits i a poc a poc qui fos alertat tindria temps per rectificar. A partir d’aquest període, començaria a sancionar. Crec que és la fórmula més adient.

No vull allargar-me, però en temes de mobilitat també podríem parlar dels mals hàbits aparcant en zones no habilitades. Per exemple, en molts espais amb prioritat per als vianants s’està agafant el mal ús d’aparcar de dia i de nit en espais on no hi ha plaça habilitada (mireu alguna hora a la zona de la Plaça, o al carrer de la Vila). Fins i tot, he arribat a veure que amb l’aixamplament de voreres a la zona del davant de l’Ajuntament i la Plaça de les Eres, alguns vehicles han arribat a estacionar a sobre la vorera o al costat just per anar a comprar.

I també podríem parlar d’aparcaments en doble fila cap a la zona del Passeig Domènec Sert amb la carretera de Mont-rodon. O dels mals aparcaments realitzats en espais de sortida o entrada a garatges quan pares i mares van a buscar els fills a escola… Els agents municipals han de ser més rigorosos en tots aquests temes. Tot i que crec que aquí també primer caldria començar amb període d’amonestació a l’infractor i a partir d’unes setmanes, quan ja tothom sabés que això va de debò i que no es tornaran a fer els ulls grossos, començar amb multes.

S’ha vist clar que aquests temes només es solucionen amb regulació. L’excusa que són cinc minuts, tots la podem fer servir. I no pot ser justificable. Perquè, segons l’Idescat, al 2015 a Taradell hi havia 3.256 turismes. És a dir, 3.256 possibles excuses de 5 minuts.

De culpes n’hi ha per a tots. Potser primer cal que comencem a mirar-nos a nosaltres mateixos i pensar en què fem malament, per començar a canviar hàbits. I al mateix temps, exigir sistemes millors de gestió de l’aparcament o del trànsit a aquells que ho regulen. Les dues coses, crec, van lligades.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments