Inici Opinió La dictadura del cotxe

La dictadura del cotxe

0
COMPARTIR

opinio gran joan morcilloAvui en aquest article intentaré aportar més dades que opinions. I que sigueu vosaltres, els lectors, qui traieu les vostres pròpies interpretacions o conclusions.

En les últimes setmanes a la web s’han publicat alguns textos de vilatans queixant-se del fet que alguns vehicles aparcaven davant dels seus garatges a la zona de La Plaça. De fet aquesta zona, des de 2012 és un espai que es va urbanitzar de nou apostant per la prioritat invertida. És a dir, tenen prioritat els vianants per davant dels vehicles (tot i que alguns, per la velocitat, ho obliden).

La zona es va endreçar, però l’aparcament continua sent una anarquia. M’explico. No està senyalitzat com a zona blava amb restriccions d’horari, ni com a zona d’aparcament il·limitat ni zona prohibida per aparcar. Simplement, és un espai, crec, que viu del que se’n diria “sempre s’ha fet així”.

Què s’ha de fer? No ho sé, ni he de ser jo qui ho digui. Però dono algunes dades i em faig algunes preguntes:

– Cal aparcar just al davant o costat i a tocar del lloc on anem a comprar, visitar, etc?

– Ens queixem que es canvia el sentit de circulació del centre del poble i ens obliga a donar més volta, com a excusa per no comprar al poble… Però en canvi, donem més volta per anar a comprar fora del poble?

– Quantes vegades agafem el cotxe per anar a algun lloc del poble?

– Per què avui en dia tothom fa esport i va a caminar, però a la mínima agafem el cotxe per fer quelcom a dins el poble?

I podria no acabar.

Segons dades de l’Idescat, al 2012 a Taradell hi havia un parc de vehicles format per 3.190 turismes (el 4% del total d’Osona). Suma-hi 595 motocicletes i 1.085 vehicles industrials (furgonetes, camions,…). Segur que ara mateix en són més. El total era de 5.086 si sumem altres tipus de vehicles.

A 1 de gener de 2014 a Taradell hi havia 6.231 habitants. I de 15 a 64 anys (posem per cas, la franja d’edat per conduir un cotxe o motocicleta) n’hi havia 4.105. És a dir, més d’un vehicle per cada habitant en edat de conduir.

A la web des de fa unes setmanes tenim una enquesta demanant si s’ha d’aparcar a la zona de La Plaça, la Plaça del Gili i la Plaça de Santa Llúcia. Curiosament, guanya el NO.

Durant uns dies i a diferents hores que he pogut, he comptabilitzat quants vehicles hi havia aparcats a la zona de La Plaça i la Plaça del Gili (a la plaça de Santa Llúcia no hi he arribat). Les dades són aquestes:

– divendres 28 de febrrer a les 19:49h: 17 vehicles aparcats

– dissabte 1 de març a les 15:27h: 16 cotxes

– dimarts 4 de març a les 21:37: 14 cotxes

– divendres 14 de març a les 22h: 15 cotxes

– diumenge 16 de març a la 1h: 18 cotxes

– diumenge 23 de març a les 17h: 18 cotxes

No sé si s’ha de deixar aparcar en aquesta zona, però el que tinc clar és que potser cal canviar actituds socials (jo m’hi incloc).

Per cert, de l’aparcament de la Carpa fins a la Plaça del Gili he comptabilitzat un total de 270 passes necessàries per arribar-hi.

Quants de vosaltres heu descobert algun portal, element artístic o decoratiu en alguna façana? No es tracta de ser més o menys observador, sinó de passar per alguns espais, carrers o zones de Taradell a peu i sense el cotxe sempre al cul.

Menys cotxe i més vianants. Per molta gestió de mobilitat que es faci, crec que la solució passa per modelar els nostres cervells!

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments