Inici Actualitat 30 anys de Biblioteca a Taradell

30 anys de Biblioteca a Taradell

0
COMPARTIR

 

Aquest 4 de juny de 2017 es compleixen 30 anys de Biblioteca municipal a Taradell. L’actual Biblioteca Antoni Pladevall i Font (el nom el va incorporar el 2002) va néixer el 4 de juny de 1987, ubicada al primer pis de l’edifici de Caixa de Manlleu al Passeig Domènec Sert. El seu naixement va ser fruit d’un conveni entre la Diputació de Barcelona, l’ajuntament de Taradell i Caixa Manlleu. Però, aquest no és el primer precedent de biblioteca la nostre municipi.

La primera llavor bibliotecària

Un primer intent de biblioteca municipal va ser el que va fer Josep Colomer l’any 1965. El 25 d’agost d’aquell any es va fer la benedicció i inauguració de la biblioteca Josep Colomer. Estava ubicada en un espai al segon pis de l’Ajuntament de Taradell, on hi havia hagut l’escola nacional de noies.

La seva obertura havia estat possible gràcies al llegat de 500.000 pessetes que va deixar per aquesta finalitat el vigatà Josep Colomer Costa, propietari de la finca Can Talaia. És la primera de la qual es té constància a Taradell. L’espai, però, no va arribar pràcticament a està obert al públic ni tenir un ús massa ampli.

Ara bé, hi ha constància que a mitjans dels anys 70 s’hi va organitzar un concurs literari de lectura en català, organitzat per la delegació local d’Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Taradell.

Estira i arronsa per la Biblioteca

Edifici de la biblioteca. Any 1987. Foto: Miquel Vilardell
Edifici de la biblioteca. Any 1987. Foto: Miquel Vilardell

Disposar de l’actual biblioteca de Taradell no va ser un camí de roses. Les negociacions per posar-la en marxa van ser llargues. Hi ha constància, segons la Revista Taradell, que el 16 de novembre de 1981 es va signar un acord entre Ajuntament de Taradell, Diputació Provincial de Barcelona i Caixa d’Estalvis Comarcal de Manlleu, per fer-ho possible.

L’acord establia que l’Ajuntament de Taradell aportava el fons bibliogràfic de la Biblioteca Josep Colomer i d’altres fons i publicacions antigues (amb la col·laboració de joves es van catalogar els llibres, posant un número al llom). La Caixa d’Estalvis Comarcal de Manlleu oferia el local (en aquest cas la sala d’art de l’immoble del passeig Domènec Sert) i hi posava el mobiliari. I la Diputació Provincial de Barcelona hi assignava una bibliotecària.

Però, pràcticament van haver de passar 6 anys abans no es va inaugurar l’actual Biblioteca municipal.

Primers anys de la Biblioteca

El primer horari va ser aquest:  Horari: 15:30h – 20:30h


biblioteca-taradell-arxiu2
També obria el dissabte al matí. Més tard, es va incoporar el dimecres al matí i ja a can Costa, el divendres al matí.

Va començar amb un fons bibliogràfic de 4.000 volums, però ràpidament es va quedar sense espai. La seva primera directora va ser Eva Leucó, que continua dirigint-la 30 anys després. Aquest espai ràpidament es va convertir en un equipament molt utilitzat, tot i que a l’inici molts el feien servir més com a lloc on fer els deures escolars.

Tot i ser petit, aquí és on es van iniciar els primers actes promoguts per la Biblioteca, com la famosa hora del conte.

El trasllat a can Costa i Font

El canvi d’ubicació es va fer el gener de l’any 2003 amb el nom de Biblioteca Antoni Pladevall i Font, en honor a l’historiador, capellà i erudit taradellenc que va cedir part de la seva obra a la biblioteca. Es va aprofitar la construcció del centre cultural per traslladar-hi la biblioteca, que s’havia quedat sense espai pel constant increment del seu fons bibliogràfic.

care-santos-bibliotecaA finals del 2009 va tancar les portes per ampliar les instal·lacions, ocupant part de l’alçada del cafè de can Costa, i, al mateix temps, va renovar imatge amb logotip i mascota (un esquirol que es diu Sebastià). Es va aprofitar per incorporar l’espai dedicat al senderisme i viatges, un altre dedicat al bandolerisme i l’espai Joan del Colomer dedicat al món rural. També es va ampliar la secció infantil amb una petita sala polivalent per a activitats de petit format i es va donar visibilitat al fons cedit per l’historiador Antoni Pladevall i Font amb més de 3.000 volums de la seva col·lecció particular. I es va aprofitar per crear un espai independent per a l’arxiu fotogràfic de Taradell.

Actualment, l’edifici de la biblioteca compta amb dues plantes i està totalment informatitzada. No només potencia la lectura, sinó que també és un espai molt usat per a activitats culturals com xerrades, recitals poètics o clubs de lectura (activitat que fa 25 anys que s’organitza). També compta amb xarxa wi-fi, servei d’internet o punts de lectura individuals. Actualment, la biblioteca compta amb un fons de més de 35.000 volums.

biblioteca-taradell-arxiu3

biblioteca-taradell-arxiu4

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments