Inici Opinió Recuperant patrimoni, també des de Taradell

Recuperant patrimoni, també des de Taradell

0
COMPARTIR

Des de fa més de dues dècades, cada estiu, a Catalunya, es duen a terme una pila de Camps de Treball on centenars de joves de totes les procedències comparteixen uns dies de vacances amb l’objectiu de realitzar un servei a la comunitat. Tot i que hi ha camps de treball de moltes tipologies, una de les més arrelades al nostre país és aquella en què es treballa en la recuperació del patrimoni, ja sigui arquitectònic, històric, ambiental o cultural.

Al llarg de tots aquests anys, s’han realitzat treballs de recuperació al castell de Montsoriu o al castell de Vidreres i més recentment el de Guardiola de Berguedà i el de Sant Ferran de Figueres, també s’ha recuperat un espai de la memòria històrica com és el turó de la Rovira a Barcelona; s’han fet tasques de recuperació del medi natural als aiguamolls de l’Empordà i al Delta de l’Ebre; o, per posar exemples més propers, de la llera del riu Ges o bé del camí del molins que va de Calldetenes a Sant Julià… Es tracta, només, d’alguns exemples dels centenars de camps que s’han anat organitzant durant tots aquests anys.

A Taradell ja fa 9 anys que es fa un camp de treball de recuperació del patrimoni, en aquest cas del patrimoni cultural. Cada agost, una colla de joves de tot Catalunya es reuneixen al Mas Can Pic i, durant 15 dies, fan tasques de recuperació dels oficis de baster i carreter, conjuntament amb l’associació dels Tonis de Taradell. Amb aquesta ajuda, els Tonis han pogut dur a terme la recuperació de bona part dels seus carruatges i guarniments. Aquesta tasca ha contribuït a fer lluir la festa pagesa fins al punt que, a data d’avui, les festes de Sant Antoni Abat de Taradell gaudeixen del reconeixement de festa d’interès nacional.

A més, enguany, en la desena edició del Camp de Treball, els 15 joves participants també han col•laborat activament amb la segona festa del Batre, que es va celebrar diumenge passat al molí de la Calvària de Calldetenes. Al llarg de la jornada, el blat que s’ha conreat al Camp de les Eres del mas El Colomer es va batre a pota −tal com es feia abans. A més, es va construir el paller tradicional i es van dur a terme les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra.

Tot plegat, una bona manera de posar en valor el nostre patrimoni rural i de recuperar els diferents oficis que feien els nostres avis i que, amb el temps, hem anat perdent. I una bona manera, també, de comprendre l’evolució que ha seguit el món de la pagesia a casa nostra i de donar a conèixer i reivindicar el valor de la cultura agrària de la comarca d’Osona. En aquest mateix sentit, no puc deixar de fer referència al procés de creació de l’Ecomuseu del Blat (impulsat per l’Ajuntament de Taradell, l’Associació de Tonis de Taradell i la Universitat de Vic), que ha de servir per donar un impuls encara més fort a tot aquest procés de recuperació i revalorització del nostre patrimoni etnològic.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments