Inici Opinió Matar les criatures per matar la mare

Matar les criatures per matar la mare

0
COMPARTIR

La violència vicària és una problemàtica que afecta moltes dones a Catalunya i arreu del món. Aquesta forma de violència es caracteritza per l’ús dels fills i filles com a instruments per a exercir control, coacció i domini sobre les dones dins d’una relació. Aquest fenomen va més enllà de la violència física i inclou aspectes psicològics, econòmics i socials que impacten directament en la vida de les mares i de les criatures. 

A Catalunya, com en altres regions, la violència vicària és una amenaça persistent per a la llibertat i la seguretat de les dones. Les agressions psicològiques, la manipulació emocional i l’ús dels fills com a eines de coacció són tàctiques comunes que es duen a terme en aquest tipus de violència. A més, les barreres culturals, socials i econòmiques poden dificultar que les dones afectades busquin ajuda o surtin d’aquestes relacions tòxiques.

A finals de l’any 2023, a l’Estat Espanyol, el nombre de dones víctimes per violència de gènere assassinades per les seves parelles, exparelles, fills o desconeguts, van ser 101, en les quals hi hem d’afegir 3 criatures. 

Des del 2013 han estat assassinades 49 criatures com a causa directa de la violència de gènere, sent l’assassí el pare biològic en la majoria dels casos. Aquest any ja s’han comès quatre assassinats i 2 són criatures, en Xavi de 10 anys i la Noa de 7, del barri d’Horta de Barcelona. L’assassí va ser el seu pare que després es va suïcidar. 

Les institucions catalanes han posat en marxa diverses iniciatives per a combatre aquesta problemàtica, com ara campanyes de sensibilització, programes d’assistència i formació per als professionals que intervenen en aquests casos. No obstant això, encara queda molt per fer per erradicar aquesta forma de violència. 

El 2021 l’Estat Espanyol va aprovar la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència davant la violència, que estableix que quan hi hagi indicis fundats en què els fills i filles menors d’edat conviuen en situacions de violència masclista, l’autoritat judicial ha de suspendre el règim de visites a l’autor de la violència. 

Tot i això, segons les estadístiques del Consell General del Poder Judicial, només el 8% dels casos de violència de gènere del 2022 va provocar la suspensió del règim de visites als pares. Des de l’ONU s’han emès informes on es declara que les decisions judicials pràcticament sempre afavoreixen als homes, inclòs quan hi ha motius clars per a sospitar de violència de gènere. Hi ha un prejudici i un biaix discriminatori contra les dones que les fa menys creïbles que els testimonis dels homes. 

La violència vicària és una violació dels drets humans i un atemptat contra la dignitat de les dones i de les criatures. Cal la col·laboració de la societat, les institucions i les organitzacions per a posar fi a aquesta forma de violència i construir un futur on totes les persones puguin viure lliurement i sense por.

Podeu lleguir l’article sobre violència vicària que l’Alba Alfageme va escriure el passat 16 de gener al Diari ARA: Assassinar les criatures: la venjança extrema de la violència vicària – Alba Alfageme (ara.cat) 

O veure el testimoni estremidor de quatre mares que han perdut els fills a mans dels pares amb l’únic objectiu de fer el pitjor mal possible en un context d’incompliments de les institucions: Sense ficció – Allà on fa més mal – 3Cat (ccma.cat) 

El mes de gener han estat assassinades a Espanya:

  • 08/01/2024. Noa B., de 7 anys. Barcelona.
  • 08/01/2024. Xavi B., de 10 anys, Barcelona.
  • 08/01/2024. Natalia S.S., de 43 anys. Madrid. 
  • 12/01/2024. Ana Z., de 57 anys. Vélez-Málaga. 
  • 28/01/2024. Fátima D., de 44 anys. Torroella de Montgrí (Girona). 

Les recordem, les visibilitzem.

Denunciem, condemnem i estem determinades a combatre totes les formes de violència vers les dones. 

Associació Som Dones Taradell

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments