Inici Actualitat Taradell rep una subvenció per treballs de prevenció d’incendis a la urbanització...

Taradell rep una subvenció per treballs de prevenció d’incendis a la urbanització La Roca

0
COMPARTIR

Taradell és un dels municipis beneficiats pels ajuts del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per millorar la seguretat i la prevenció d’incendis a la Catalunya Central. Aquest dimecres la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, acompanyada del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Arderiu, van visitar els treballs de manteniment i autoprotecció enfront dels incendis forestals que s’estan realitzant a la urbanització La Roca de Taradell, que ha rebut un ajut del Departament per millorar la seguretat de la zona davant dels incendis forestals.

La directora va explicar el nou Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que té en marxa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una inversió a Catalunya de 72 milions d’euros. L’objectiu del pla és protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar. En concret, a la Catalunya Central, s’invertiran de manera directa 3.079.095 euros en actuacions de gestió forestal durant els pròxims quatre anys, per preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i els grans incendis.

La inversió directa que es farà en projectes de prevenció d’incendis a la Catalunya Central aquest 2022 és d’1.273.000 euros. Amb aquestes inversions es treballaran un total de 308 hectàrees i es repassaran més de 17 quilòmetres de pistes perquè en cas d’incendi forestal els vehicles d’extinció hi puguin accedir. A la comarca d’Osona, la inversió serà aproximadament de 547.000 euros i preveu el tractament de la massa forestal i actuacions en zones estratègiques al municipi de Muntanyola i Sant Martí de Centelles.

La protecció de les urbanitzacions

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i per això un dels objectius fonamentals és incentivar-ne l’autoprotecció. D’aquesta manera, enguany el Departament destinarà fins a un milió i mig d’euros a ajuntaments que facin treballs per millorar la seguretat de les urbanitzacions i els nuclis de població davant dels incendis forestals. Aquesta xifra se suma als 723.032 € que es van destinar l’any 2021. A la Catalunya Central, amb els ajuts del Departament es va poder actuar en 21 nuclis d’urbanitzacions amb un import de 118.795,54 €.

Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció: d’una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc procedent de la zona forestal per facilitar les tasques d’extinció i, d’aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones; d’una altra, aquestes franges han de prevenir el progrés d’un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s’estengui a la massa forestal.

Aquest 2022, Taradell ha estat l’únic ajuntament osonenc que ha demanat al Departament ajuts per realitzar treballs en les seves urbanitzacions. L’any passat, a més de Taradell, també ho va sol·licitar Viladrau.

La Diputació de Barcelona també atorga ajuts per a l’establiment i el manteniment de les franges de protecció perimetral en urbanitzacions i nuclis de població. Osona és una comarca amb urbanitzacions perilloses en municipis com Seva, Muntanyola, Centelles, Sant Martí de Centelles, Taradell, l’Esquirol, Viladrau i altres.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments