Inici Actualitat 40 anys del gran incendi forestal que va cremar pràcticament tot el...

40 anys del gran incendi forestal que va cremar pràcticament tot el bosc de Taradell

0
COMPARTIR
Foto: Arxiu Fotogràfic de Taradell

Avui es compleixen 40 anys de l’incendi forestal més important que ha patit Taradell en la història recent. El 31 de juliol de 1983, un diumenge, va començar el foc que va cremar quasi un miler d’hectàrees de bosc del terme municipal de Taradell, després de 2 dies.

Va ser un dels primers grans focs que han afectat Catalunya i va deixar calcinades un total de 1.650 hectàrees de bosc de Taradell, Seva, Sant Julià de Vilatorta i Viladrau. L’incendi va començar prop de la Masia La Rovira, entre Seva i Viladrau, a quarts d’1 del migdia, i va veure’s afavorit per un intens vent, molta calor i baixa humitat, que el va fer avançar molt ràpidament. Un dia que va quedar marcat en el record de tots els taradellencs no només per l’incendi, sinó també per les mostres de solidaritat, ja que van sorgir molts voluntaris que van anar a apagar flames o van donar assistència, aigua i menjar als que es van enfrontar a l’incendi. Es cacula que uns 3.000 voluntaris de tota la comarca d’Osona van arribar a ajudar en les tasques d’extinció. Els baixos de l’edifici vell de l’Ajuntament de Taradell va ser el centre d’operacions des d’on es coordinava tot. Mentre que Ràdio Taradell, que havia nascut el 23 d’abril d’aquell any, va tenir un marcat protagonisme informatiu, ja que era l’únic mitjà de comunicació i va servir per donar instruccions, demanar col·laboració o informar a la població.

Foto: Arxiu Fotogràfic de Taradell/Miquel Vilardell

Zones com el Castell d’en Boix, la Vallmitjana, la Serra, la Roca o Gasala van quedar totalment afectades i també algunes masies com Panedes, el Bou o Rocafarigola o un viver de visons totalment calcinat. A les urbanitzacions de Goitallops i la Roca es va témer per més d’una casa residencial, però no hi va haver cap víctima humana.

Foto: Arxiu Fotogràfic de Taradell/Joan Autonell

El bosc de Taradell va quedar arrassat pràcticament. Quan es va produir l’incendi estava format majoritàriament per una pineda de pi roig i pi blanc, que era molt propici a cremar ràpid. Aquest tipus de bosc va desaparèixer totalment i, un cop passat l’incendi, Taradell va tardar quasi 15 anys a tornar a tenir un bosc format bàsicament per roures, però també alzines o pollancres invasors. En algunes parts els propietaris forestals van fer una feina de selecció de rebrots, que va ajudar a tenir un bosc de millor qualitat respecte a altres punts on el bosc va créixer espontàniament. La fauna forestal va tardar quasi 20 anys a tornar a repoblar el bosc de Taradell. Mai es va saber la causa de l’incendi, tot i que molts sospiten que va ser provocat.

Fa 10 anys Taradell.com va organitzar un acte de record al centre cultural Costa i Font i va elaborar un documental, titulat ‘Un poble rere les flames’ que podeu tornar a veure aquí:

 

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments