Inici Opinió El Facebook del segle XX

El Facebook del segle XX

0
COMPARTIR

És ben cert allò que diuen que tot ja està inventat. Qui es pensi que el Facebook és un invent recent s’equivoca. Sí, els experts em diran que es va posar en marxa el 2004, però ara hem pogut certificar que des dels anys 50 està plenament operatiu a Taradell. Abans no se li deia Facebook, però venia a ser el mateix: una xarxa social que permetia saber què feia un i què feia l’altre.

Aquest Facebook del segle XX el formaven les que es coneixen com “les telefonistes de Taradell”: les noies que van treballar a la central telefònica d’Àngel Casademunt del 1957 al 1978. Ara les ha recordat un nou documental del Grup de Recerca Local i hem pogut descobrir com funcionaven.

Més enllà de quan va arribar el telèfon a Taradell i com s’organitzava tot el quadre de connexions que feia possible el que ara ens sembla tan senzill, una simple trucada, el que més va cridar l’atenció durant la presentació de dissabte a la Biblioteca van ser les anècdotes. Com el Facebook, som una colla de tafaners i, mentre avançava el documental, tots teníem ganes de saber si les telefonistes escoltaven les trucades o no. I, evidentment, malgrat que alguna ho volia amagar, la resposta és que sí.

Una autèntica xarxa social que confirmava o revelava històries d’amor i intringolis familiars. Sabíeu que més d’una estiuejant va descobrir que el seu marit li era infidel gràcies a la central de telèfons del poble? Quan al vespre trucaven a casa i ell no contestava, es disparaven totes les alarmes. Això sí, com a bones professionals, no van dir cap nom, malgrat que el ‘delicte’ segurament ja ha prescrit.

Aquesta és una de les moltes anècdotes divertides de les telefonistes. A elles també deixeu-les córrer, en el bon sentit de la paraula, però per saber-ho haureu de mirar el documental que ja podeu trobar a Youtube. Elles són la Margarita Casademunt, la
Dolors Casademunt Castells, la Dolors Casademunt Pujols, la Isabel Clot, la Rosa Clusellas, l’Assumpta Esquís, l’Araceli Garcia, la Maria Pasqual, la Fina Pou, l’Anna Maria Riera, la Maria Rosa Soler i la Teresa Vilardell. Un testimoni que xocarà especialment als que ni tan sols van conèixer el telèfon fix de rodeta i ja han nascut amb un mòbil sota el braç.

Els documentals del Grup de Recerca Local Fent Memòria són, precisament, això: material històric que conserva el passat. El grup ja fa deu anys que funciona i cada any ens sorprèn amb un o dos documentals sobre temes històrics del poble i amb un doble objectiu. A més del valor que té el material recollit per preservar la memòria, es dona protagonisme a un altre valor de la societat: la seva gent gran i el seu testimoni, que queda guardat per sempre a l’arxiu local. Són imprescindibles i de tant en tant convé que ens ho recordem.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments