Inici Actualitat El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental ‘Les telefonistes...

El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental ‘Les telefonistes de Taradell’

0
COMPARTIR
Foto:Biblioteca de Taradell

El Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) ha celebrat, coincidint amb la festa major d’hivern, el seu acte anual per fer repàs de la feina feta durant el 2018. El darrer documental elaborat pel GRLT és Les telefonistes de Taradell. Un projecte audiovisual que recull el testimoni de les telefonistes que hi havia a Taradell entre el 1957 i el 1978. A més de les experiències de les dones, la peça també explica com era el desaparegut ofici de telefonista.

L’acte anual del GRLT va tornar a omplir de gom a gom la Biblioteca de Taradell aquest dissabte al matí, que fins i tot va ocupar el pis de dalt. A banda de projectar el documental de gairebé 30 minuts, també es va passar el tradicional ‘Minut de glòria’, un vídeo on es recullen els millors moments de les entrevistes de vida fetes, que aquest 2018 se n’han fet un total de 16.

Avi, àvia! Canta’m una cançó és el projecte que el GRLT va presentar l’any passat i enguany han mostrat el resultat. El projecte vol recuperar les cançons que cantaven els nostres avantpassats per evitar que caiguin en l’oblit. Es tracta d’un treball conjunt amb les àvies i avis de l’Escola Sant Genís i Santa Agnès, que han interpretat una cinquantena de cançons d’abans. Durant l’acte també es va poder veure un petit vídeo amb fragments d’aquestes cançons cantades per les àvies i avis.

Al final de la presentació, l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, va entregar, en nom del GRLT, un petit obsequi com a mostra d’agraïment a les 12 telefonistes participants en el documental i a les 16 persones de les entrevistes de vida. L’acte va acabar amb un piscolabis per a tots els assistents.

Foto:Biblioteca de Taradell

Documental: Les telefonistes de Taradell

Fina Pou, Dolors Casademunt Pujol, Margarita Casademunt, Dolors Casademunt Castells, Maria Pasqual, Teia Vilardell, Anna Riera, Isabel Clot, Maria Rosa Soler, Assumpta Esquís, Rosa Crusellas i Araceli Garcia són les telefonistes que entre el 1957 i el 1978 hi havia a Taradell. Les telefonistes de Taradell explica al llarg de 30 minuts gran part de la història del telèfon a Taradell, des que va arribar el 28 de setembre de 1916 fins que va tancar la central, amb l’arribada del telèfon automàtic, el 10 d’abril de 1978.

El documental se centra sobretot en l’etapa entre el 1957 i el 1978 quan la central estava instal·lada a la casa número 14 de La Plaça i que anava a càrrec de la família Casademunt Castells. Com es va estendre el servei a Taradell i l’evolució d’aquest, quin era el procés per atendre una trucada local, les conferències a altres pobles i també les nacionals (amb conferència prèvia a Barcelona), els horaris i els torns, el tracte amb la gent i les empreses del poble, els telegrames, l’espai i també moltes anècdotes formen part d’aquest documental en el qual destaca el bon ambient i la complicitat entre les treballadores i els responsables dels Telèfons de Taradell.

Els guanyadors del concurs d’Instagram

El GRLT va aprofitar al màxim el seu acte anual, i també va fer públic els guanyadors del concurs d’Instagram organitzat amb motiu de la Cavalcada de Reis de Taradell i d’un documental anterior, La tradició de les atxes de barballó (2017). La foto guanyadora ha estat la d’Assumpta Casassas, mentre que Eva Pujades ha quedat en segona posició. En total, al concurs s’hi han presentat 80 fotos.

Per participar en el concurs calia ser seguidor del perfil de la Biblioteca de Taradell i penjar les fotos a Instagram amb les etiquetes #JoVaigAmbAtxaDeBarballó i #ReisTaradell19 entre els dies 5 i 8 de gener. El concurs estava organitzat pel GRLT conjuntament amb la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i la Comissió de Festes de Taradell.

Foto:Biblioteca de Taradell
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments