Inici Actualitat El Grup de Recerca Local presenta el documental ‘Anastasi Aranda. Un mestre...

El Grup de Recerca Local presenta el documental ‘Anastasi Aranda. Un mestre de poble’

0
COMPARTIR

El Grup de Recerca Local de Taradell ha presentat aquest dissabte el documental ‘Anàstasi, un mestre de poble’. Una peça que narra la vida d’Anàstasi Aranda, mestre d’escola a Taradell des del 1933 fins al 1939, quan va ser denunciat, pres i jutjat per un Consell de Guerra que el va condemnar a 15 anys de presó i va ser donat de baixa com a mestre nacional.

La presentació va anar a càrrec d’Eva Leucó, directora de la biblioteca i membre del grup, i Laia Miralpeix, responsable de l’arxiu històric de Taradell, que van explicar en què consistia el treball del grup i el documental. Leucó va destacar la importància de “preservar els petits detalls” i “transformar les imatges en coneixements” a través de tots els testimonis recollits convertint el projecte ‘Fent memòria’ en un “projecte de poble”. Abans de projectar l’audiovisual, es va passar un vídeo en forma de tastet de les 16 entrevistes de vida que el grup ha realitzat en l’últim any, algunes de les quals s’han utilitzat per realitzar el documental.

Durant l’acte es va presentar el projecte “Avi, àvia, cantem una cançó”, que com el seu nom indica consistirà en recuperar cançons, però no només el text, sinó gravar als participants cantant-les.

També van intervenir l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, la historiadora Míriam Martínez i Josep Miret. Entre les paraules d’agraïment del batlle, Martínez i Miret dirigides a totes les persones que col·laboren amb Fent memòria, també van aprofitar per buscar alguns paral·lelismes de la persecució que va patir Aranda pels seus ideals polítics amb la situació que viu Catalunya actualment.

L’acte va tenir lloc a la biblioteca Antoni Pladevall i Font, que es va omplir de gom a gom entre familiars, exalumnes del mestre i altres assistents. L’acte estava inclòs dins de la Festa Major d’Hivern de Taradell i a diferència d’altres anys, es va celebrar a la tarda i no al matí.

Anastasi Aranda

Anastasi Aranda (Ródenas, 25 de desembre de 1901-La Garriga 30 d’octubre de 1958) va arribar a Taradell el setembre de 1933 quan se li va concedir la plaça de l’escola municipal. Hi va estar fins l’any 1939 quan va ser denunciat, pres i jutjat per un Consell de Guerra que el va condemnar a 15 anys de presó i va ser donat de baixa com a mestre nacional. Tot i demanar la seva llibertat en diverses vegades, fins i tot per l’alcalde d’aquella època, no va sortir de la presó de San Miguel de los Reyes (València) fins al 10 de juny de 1943. Va tornar a Taradell però no va poder recuperar el títol de mestre. Així va ser com Aranda va començar a fer classes particulars a les cases de pagès i de repàs, als vespres a casa seva. Va trobar feina al col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic i més endavant a La Garriga, on va morir per un atac de cor, mentre feia classe.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments