Inici Actualitat Els veïns de La Roca continuen reclamant millores a la urbanització i...

Els veïns de La Roca continuen reclamant millores a la urbanització i acusen el consistori de “deixadesa”

2
COMPARTIR
Foto: Laura Busquets (ACN)

Un grup de veïns de La Roca de Taradell es queixa que les infraestructures de la urbanització on viuen són deficients. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), acusen el consistori de no invertir prou en la zona i se senten “ciutadans de segona”. Cables penjant i enllumenat per soterrar, clavegueram que s’embussa quan plou molt o sots al mig del carrer són algunes de les reivindicacions que han portat l’associació de veïns a exigir al consistori un full de ruta que marqui un calendari per executar les millores.

Aquestes declaracions arriben després del procés participatiu fet per l’Ajuntament de Taradell on els veïns van decidir en un 78% no fer cap reforma per l’alt cost dels projectes presentats. L’alcalde, Lluís Verdaguer, defensa que la millora de la zona ha de ser “progressiva i planificada” i recorda als veïns que l’Ajuntament es va comprometre a executar obra per un valor inicial d’uns 90.000 euros que estarà enllestida abans que comenci l’estiu. Sigui com sigui, alguns dels veïns prefereixen prémer l’accelerador i, fins i tot, han explicat a l’ACN que han sorgit veus dins el col·lectiu que plantegen la possibilitat de presentar-se a les properes eleccions i defensar els seus drets “des de dins l’ajuntament”.

Tot i ser conscients que la solució a les seves demandes no arribarà d’un dia per l’altre, Josep Presseguer ha destacat que no pot ser que faci dos anys que no s’efectua “cap” millora a la urbanització. “Amb l’excusa del procés participatiu i l’estudi que es va fer de les propostes no s’ha fet res en dos anys”, ha criticat. En aquest sentit, l’Ajuntament va organitzar un procés participatiu l’estiu del 2017 per veure quina era l’opinió dels veïns sobre les millores que calien a la urbanització. Des de l’associació es critica que el consistori no va explicar prou bé a tots els veïns què implicava cadascuna de les opcions i assenyalen que les millores mínimes que reclamen podrien ser molt menys costoses. Des del consistori, en canvi, l’alcalde ha explicat que molts veïns van optar per no fer res perquè “no podien o no volien” fer una inversió d’aquestes dimensions.

Els veïns reclamen “inversions mínimes”

Foto: Laura Busquets (ACN)

Amb tot, des de l’associació de veïns, Presseguer ha explicat que caldria un full de ruta que contemplés una inversió “mínima”. Això significaria soterrar les línies de llum i telèfon i adaptar les voreres a la normativa. “Creiem que això suposaria una inversió molt inferior a la proposta de mínims que presentava l’ajuntament de 4.000 euros per veí”, ha explicat. També que s’actuï d’acord a la normativa en les franges forestals que són responsabilitat del consistori.

De la seva banda, l’alcalde, Lluís Verdaguer, admet que la urbanització té “mancances”, però defensa que l’Ajuntament se n’ocupa de la mateixa manera que ho fa amb altres zones del poble. “La urbanització es va construir fa molts anys com es construïa abans, quan no s’exigia que tots els serveis s’haguessin enllestit abans de vendre els solars, cosa que ara no passaria”, ha assenyalat.

L’alcalde assegura que hi haurà intervencions abans de l’estiu

Foto: Laura Busquets (ACN)

L’alcalde es defensa dient que en una reunió mantinguda el mes d’octubre amb els mateixos veïns va prendre el compromís d’incloure millores tant en enllumenat com en l’asfaltat de cara al 2018. Concretament, abans de l’estiu s’invertiran poc més de 70.000 euros per arreglar alguns dels carrers de la urbanització que es troben en més mal estat i uns 20.000 euros més per canviar part de l’enllumenat. De fet, Lluís Verdaguer ha explicat que estan pendents de liquidar el pressupost de l’any passat per veure quin romanent els queda i destinar una part dels diners a ampliar aquestes inversions previstes.

En favor de la urbanització, el batlle ha recordat que fa tres anys es va renovar tota la xarxa d’aigua potable i, de fet, La Roca disposa de la xarxa més nova de tot Taradell.

Per Lluís Verdaguer, “La Roca s’ha d’afrontar per fases i a poc a poc”. “Un ajuntament que ho vulgui venir a arreglar tot de cop no és viable per les grans dimensions de la urbanització”, ha assenyalat. El batlle és més partidari de fer les grans obres quan es pugui tornar a accedir a subvencions i ajuts. “La capacitat econòmica de l’ajuntament i dels propis veïns és la que és”, ha ressaltat. Però no tots els veïns ho veuen així, i a alguns no els agrada que vagi passant el temps “i quan hi ha eleccions venen a demanar el vot, però nosaltres hi vivim els 365 dies de l’any i no només tres setmanes abans dels comicis”, ha criticat Josep Presseguer.

Tot això és paral·lel als robatoris que han patit alguns veïns i que han fet que es decideixin instal·lar càmeres de vigilància pagades pels veïns, amb el vist-i-plau de l’Ajuntament que les gestionarà. Es col·locaran a l’estiu, un cop superats els tràmits pertinents.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Jordi
Jordi
29 març 2018 10:27

Que s’han cregut? Que volen aquests de la Roca tant apretar l’Ajuntament? Si volen les obres, que les paguin, tal i com marca la normativa i com es fa a molts pobles i molts veïns dels pobles hem fet. De fet, pel què tinc entès, l’Ajuntament va fer un procés participatiu perquè els residents de la urbanització decidissin quina actuació volien fer i els veïns van decidir que no es fés cap actuació per no poder-ho assumir… Que més volen, els hi donen l’oportunitat de decidir i diuen que no i es queixen… Veïns i veïnes de la Roca, a… Llegeix més »

Anònim
Anònim
3 abril 2018 21:59
Reply to  Jordi

Les coses no són així de fàcils. Per començar, el procés participatiu del que parles donava diferents opcions de millora amb un pressupost aproximat del que costaria a cada veí. Les opcions eren totalment inviables perquè el pressupost més barat era inasumible per la majoria de veïns, i tampoc hagués estat la solució perquè incloïa poques millores. En conclusió, eren pressupostos massa cars per la solució que oferien. I “apachugar” ja “apachuguen”, aquests veins, que han decidit buscar una solució que evidentment pagaran ells mateixos, a la malíssima cobertura d’internet que hi ha a la urbanització. Fibra a tot Taradell… Llegeix més »