Inici Actualitat Veu la llum el segon volum de la Història de Taradell obra...

Veu la llum el segon volum de la Història de Taradell obra de mossèn Josep Baucells

0
COMPARTIR

presentacio-llibre-historia-taradell

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir dissabte 25 d’abril la presentació del segon volum de la Història de Taradell. Aquesta nova publicació ha estat escrita per mossèn Josep Baucells i es centra en el segle XIX. Suposa la continuació del volum que a l’any 1995 va publicar mossèn Antoni Pladevall i que anava des dels orígens fins al final del segle XVIII. El projecte va arrencar el 1992 amb l’encàrrec de l’Ajuntament de Taradell. Hi ha previst un altre volum que narri els fets del segle XX.

‘Vitalitat antiga i moderna. Segle XIX’ és el títol d’aquest segon volum. Segons Baucells, l’obra veu de dades recopilades “els dissabtes quan sóc a Taradell i anava a l’ajuntament” de l’arxiu municipal, però també de l’arxiu de la parròquia, del Bisbat de Vic i de La Vanguardia en relació a la segona part del segle XIX.

llibre-taradell-josep-baucellsEl llibre està distribuït en set grans capítols que es centren en aspectes com les institucions, els costums, les vies de comunicació o aspectes econòmics i socials. Segons Josep Baucells, el segle XIX es caracteritza per “una disminuació de la població, general a tota la comarca” i l’arribada d’indústria barcelonina als pobles. “El 1871 va arribar a Taradell Comercial Sert. Van venir perquè els fabricants de Barcelona buscaven instal·lar fàbriques fora, perquè un treballador d’aquí cobrava la meitat d’un treballador de Barcelona”, va explicar.

Entre d’altres aspectes, mossèn Josep Baucells va destacar que el segle XIX suposa l’abolició de les figures del senyor i vassall i els pobles comencen a ser governats per ajuntaments, i a Taradell també va suposar la implantació de l’educació femenina el 1851 a través d’unes religioses del poble. També suposa la construcció de les primeres vies de comunicació, entre ells la carretera que connectava Taradell amb l’estació de tren de Balenyà.

L’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, va destacar que és un llibre que “tindrà un lloc d’honor a la vitrina de Taradell a la biblioteca” i que “és molt proper perquè hi surten molts avis o familiars que els hi podem posar cara”, a diferència del primer volum.

L’acte va comptar amb la presència de Carles Garcia, director del Museu Industrial del Ter, que va fer la presentació del llibre destacant que “hi ha molt accent en les persones” i que “el segle XIX no és un segle especialment gloriós per Taradell”. Per això va reivindicar que “la història no ha de servir per cantar només les glòries del passat perquè sinó ho tindríem difícil per aprendre dels errors”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments