Inici Actualitat Els orígens o arrels de Taradell

Els orígens o arrels de Taradell

3
COMPARTIR
Foto: Miquel Vilardell
Foto: Miquel Vilardell

Pregat de col·laborar en la nova web de Taradell, ho faré, sempre que pugui, amb petits bocins o anècdotes de la nostra història.

Avui encetem la col·laboració amb el que són els inicis o beceroles del nostre passat o sigui els orígens de Taradell dins del marc del comtat històric d’Osona. Per això, cal partir de l’any 893, que és la data del document osonenc més vell que fa esment per primera vegada de, castell i terme de Taradell.

El dolmen dels Sequers de Gasala

Abans d’aquesta data el nostre terme ja era habitat, com els ho diuen el dolmen dels Sequers de Gasala, la tomba malmesa de la Serra, les del serrat de l’Esquís i altres repartides pel terme, totes mal excavades i malmeses pels que creien trobar-hi “tresors”. Molt més antics que aquestes tombes s’han trobat a diferents punts del terme destrals i altres utensilis de pedra o de sílex que eren armes o eines dels que vivien per aquests indrets fa més de vint o trenta mil anys enrere.

La història, però, comença amb dos elements bàsics, el castell de Taradell, conegut també pel castell de Can Boix, molt documentat a partir del 893 i la parròquia de Sant Genís, documentada a partir del 950.

El terme del castell comprenia els actuals municipis de Taradell, Viladrau, Santa Eugènia de Berga i el de Vilalleons, refós aquest el segle passat amb el de Sant Julià de Vilatorta. Els termes de les parròquies, però, quasi mai coincidien del tot amb els dels municipis actuals.

El castell agrupava totes aquestes parròquies sota un únic domini senyorial i les parròquies marcaven separacions dintre del terme en diferents comunitats, foren les parròquies les que varen donar origen als pobles, gràcies a les seves “sagreres” i cementiris, espais protegits de guerres i de rapinyes que les envoltaven i que és on es varen formar el pobles, al seu entorn.

En petits articles posteriors explanarem la importància del castell, de les esglésies i del naixement del poble, sempre de manera ben sintetitzada.

Em plauria, però, que els que seguiu la web féssiu preguntes sobre temes del passat de Taradell de coses que us intriguessin o que us agradaria conèixer, preguntes que intentaríem respondre tot seguit segons els nostres pocs o molts coneixements. Podeu enviar-ho a: info@taradell.com

Antoni Pladevall i Font

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

3 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
14 gener 2013 20:04

Albert, tot això que expliques… El meu germà anava amb el mossèn Vilacis i li va fer estudiar, i ell sempre ens va dir que el patriarca dels gitanos es va morir aquí a Taradell, que com dius tu molt bé cada any venien a fer estada uns dies. Quan es va morir el van voler enterrar i van haver de comprar un tros de terra. Per això, tots els gitanos quan venien aquí a fer-li honor deien: “anem a terra d’ell”. I per això, va quedar Taradell. Bé, això és el que sempre m’ha explicat el meu germà. Si… Llegeix més »

TERESA
6 gener 2013 14:44

M’agrada molt veure el meu poble fotografiat. Així podré saber més coses d’ell. Molt bon treball.
Salutacions

Albert Molist Mora
Albert Molist Mora
24 juliol 2012 12:33

Recordo quan era petit, un dia pel bosc ens vam trobar un caçador, i per alguna raó que no recordo ens va acabar explicant d’on venia el nom de TARADELL i, tot i que amb els pas dels anys aquesta història va perdent pes i el compte de fades guanya pes, sempre l’acabo explicant ja que almenys així puc dir que el meu poble té història, i no com d’altres. La història era que fa molts anys un poble gitano que feia la seva emigració anual cap a una altra zona (cada any feien la mateixa ruta) se’ls va morir… Llegeix més »