Inici Opinió A un any vista

A un any vista

0
COMPARTIR

opinio Marc Güell granEncara que ja ens quedin lluny, només fa dues setmanes de les eleccions europees. Però en superem unes i ja en venen unes altres. El mateix 25 de maig a la nit va començar el compte enrere: primer, per a la consulta del 9 de novembre –l’esperança és l’últim que es perd– i, després, per a les municipals de l’any que ve.

Així, després de les europees, algunes conclusions:

1. Primer de tot, més enllà dels resultats, la participació. Com sempre, més alta que a la resta del país. Sóc dels que penso que “si no votes, després no et queixis”. Felicitats per exercir el dret a vot!

2. El vot convergent es manté fidel i guanya.

3. Com a tot arreu, boom d’Esquerra. Els republicans trepitgen els talons a CiU, però no l’atrapa.

4. El PSC i el PP no tenen res a fer, i menys a Taradell, un poble clarament independentista.

5. Iniciativa també puja, bàsicament pel desgast dels socialistes, i es col·loca al tercer lloc.

6. El partit revelació, Podem, també ha tret el cap a Taradell. Va ser el sisè més votat.

7. Ni Ciutadans ni UPyD sembla que tinguin lloc a Taradell.

8. Taradell ho té clar: vol votar. Els partits que estan pel dret a decidir van sumar 2.456 vots a Taradell: el 90% del total.

Vist això, què passarà a les municipals del maig de l’any que ve? L’escenari es preveu interessant i, ara mateix, se’m plantegen aquests dubtes, conscient que unes europees no tenen res a veure amb unes municipals, on es vota més el candidat que el partit:

1. CiU tornarà a guanyar? Depèn. Si Lluís Verdaguer repeteix, probablement sí. Té una gestió de set anys d’alcalde que l’avala.

2. ERC podria guanyar les municipals per primer cop? Sí. Es podria beneficiar de la gestió que fa del procés Oriol Junqueras. També té a favor que ja està promocionant el candidat, Salvador Clot. Un candidat conegut, de bona pasta, que farà bon tàndem amb Verdaguer a l’Ajuntament si repeteix.

3. Això pot variar també en funció del que passi el 9-N.

4. Quins partits podrien fer-se un lloc a Taradell? Iniciativa i la CUP. El procés català els està beneficiant. Si es plantegen estendre’s a les municipals, a Taradell els podria anar bé per dues raons: pel desgast socialista i pel dret a decidir.

5. Què passarà amb SI? Tot apunta que no repetirà. Els seus regidors se n’aniran a ERC? Veurem.

5. I amb PxC? Josep Ricart ja no està al partit. És necessari un partit xenòfob a Taradell? Ni a Taradell ni a enlloc.

6. I el PSC? Difícilment pugui fer res a Taradell mentre el partit no tingui un rumb clar. En menys d’un any no recuperarà la confiança perduda i més a Taradell, on sempre s’ha quedat a les portes d’entrar a l’Ajuntament.

Per tant, ara mateix, tot és possible. Podria passar que Verdaguer repeteixi com a alcalde, que tots els caps de llista s’estrenin, que l’Ajuntament torni al bipartidisme de CiU i ERC, o quedi més fragmentat que mai si ICV, la CUP i PxC es presenten.

Estarem a l’expectativa.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments