Inici Opinió Aquí no es fia

Aquí no es fia

3
COMPARTIR

Potser pensareu que aquest article és una mica tendenciós pel fet que sóc fill de botiguers, però hi ha algú que no es mogui per interessos o sigui objectiu en les seves valoracions? Precisament, una de les coses que vaig aprendre a la facultat de Periodisme és que l’objectivitat no existeix. És una quimera, perquè tot subjecte només pot ser subjectiu. L’objectivitat és per als objectes. Però al mateix temps, tot i ser subjectius, crec que podem tenir opinions més o menys imparcials.

Reivindico el petit comerç i de proximitat. I aprofito que aquest dissabte es va fer una nova edició de la Botiga al carrer per reivindicar-lo encara amb més força. Venim d’un passat recent on s’ha potenciat molt el comerç de les grans superfícies, del consum de masses, dels carros de compra, de les cues als caixers… El petit comerç, en canvi, sempre ha quedat com el germà pobre, aquell a qui només acudim quan necessitem un consell per eliminar una taca, a on anem quan neva, a qui truquem la porta per una urgència en horari no comercial o perquè ens fiïn (pràctica que no he vist a cap client demanar en un gran supermercat) fins a cobrar a finals de mes…

El nostre petit comerç, el de Taradell, és el que fa poble. Cal tenir-ho molt clar. El que dóna suport a les entitats posant publicitat als seus cartells, díptics i revistes. Col·laborant en qualsevol iniciativa municipal. El que genera vida en un poble no només amb la llum dels seus aparadors sinó també amb la vitalitat social que genera qualsevol zona comercial. El que pregunta què fan els nostres familiars malalts, com està de salut la mare. El que es sorprèn sobre com han crescut els nostres fills o escolta les nostres cabòries de clients.

I això cal posar-ho de relleu en aquests moments, quan la gent (i aquí no defenso ni critico l’obra) posa com a excusa uns canvis de circulació per anar a comprar al supermercat que està a 8 quilòmetres o a Vic. Segurament, em posareu com a arguments la comoditat i la diversitat d’oferta. No ho nego. Però no es fa més volta agafant el cotxe i fent una vintena de quilòmetres per comprar? No es gasta més gasolina? No és més sostenible deixar el cotxe de banda o aparcat i passejar pels carrers del propi poble, mentre es fa la compra? No es fa més poble així?

A veure si resultarà que d’aquí a un temps quan recorrem a algun petit comerç justament a finals de mes, ens trobarem amb un cartell davant dels morros que ens alertarà: “Aquí no es fia perquè ja hem tancat”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

3 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Marc
Marc
14 juliol 2012 13:21

Sense paraules Joan!!!

Laura Autonell Aranda
Laura Autonell Aranda
12 juliol 2012 11:58

Gràcies Joan per l’article perquè “perdoneu, però algú ho havia de dir”. També voldria agrair als clients la seva confiança i la seva ajuda a conservar el petit comerç i, per tant, un model particular de país, perquè ells són conscients que el nostre benefici és el seu i que el benefici dels macro-comerços és només dels macro-comerços i que en moltíssimes ocasions aquests beneficis viatgen a l’estranger.
Sort a tots els botiguers!!!

Un botiguer
Un botiguer
11 juliol 2012 12:57

Joan, el teu article em sembla senzillament: GENIAL. Potser valdria la pena que la gent hi reflexionés una mica més en tot això… Encara hi som a temps…sobretot els que ens llevem ben d´hora, ben d´hora…. Endavant Taradell i el comerç de proximitat.