EL9NOU. Representants d’organitzacions agràries i veïns de Taradell s’han reunit amb l’alcalde per demanar-li que es replantegi el projecte de situar una planta de tractament de runa a la carretera de Mont-rodon, on ara hi ha uns camps de la finca del Molist.
Els pagesos es queixen que activitats que ells consideren industrials, com una planta de tractament de runes, no es duguin a terme en una nau coberta d’una polígon industrial, com ja s’està començant a fer en altres comarques. Els veïns, per la seva part, apel·len a l’impacte paisatgístic, el soroll dels camions i, especialment, a la pols que pot originar una activitat com aquesta.
De fet, actualment la planta de tractament de runes en qüestió ja és en uns terrenys del polígon de Castellets de Taradell. Per accedir-hi, però, els camions han de passar pel mig de la urbanització de Castellets, i els veïns se n’han queixat en diverses ocasions. I davant la impossibilitat d’ampliar l’activitat en aquell mateix polígon, l’Ajuntament li ha ofert a l’empresa que explota la planta uns terrenys en sòl rústic a la finca del Molist, a prop de la depuradora de Taradell. De fet, l’oferiment ha arribat fins al punt que, sense que des d’un punt de vista legal ni tan sols fos necessària, en el POUM recentment aprovat ja s’ha reservat aquella finca per destinar-la a l’activitat de reciclatge de runes.
Veïns i pagesos precisament estan molestos amb l’Ajuntament pel fet que la reserva per a la planta de tractament de runes s’hagi inclòs en l’últim tràmit del POUM, quan ja ni tan sols surt a exposició pública. Va ser en elaborar el text refós amb algunes recomanacions d’Urbanisme que en condicionen, com sol ser habitual en aquest tipus de plans, l’aprovació definitiva. Aquest text refós ha de passar per la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central d’aquest mes de gener.
Des d’Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders s’ha iniciat una recollida de firmes contra la planta. Des de l’Ajuntament, per la seva part, estan convençuts que es tracta d’una activitat gens nociva i que “precisament va en favor del medi ambient, ja que el que és perjudicial és l’abocament incontrolat de runes, i no el seu reciclatge”, segons l’alcalde.
Per la seva part, Mauro Mas, director tècnic del POUM, es mostra obert a situar la planta en un altre indret “si me’n troben algun que no molesti absolutament a ningú”. Mas també recorda que si algun dia deixa de fer-se l’activitat de tractament de runes, els camps s’han de restaurar al seu estat anterior.
Font: El9Nou.cat