Inici Actualitat La capella de Santa Llúcia

La capella de Santa Llúcia

0
COMPARTIR

La capella de Santa Llúcia que està situada a la plaça que porta al seu nom, just al mig del casc antic de la vila, és d’estil gòtic-renaixentista, d’una nau, coberta amb nerviacions amb clau de volta i absis poligonal i va ser construïda entre els anys 1547 i 1561.

Durant aquesta època Taradell va prendre molta eufòria gràcies als paraires i els teixidors i s’hi celebraven algunes fires. Una d’elles era la Fira de Santa Llúcia. El Senyor de Taradell, Don Carles de Cruïlles, va decidir donar el producte de l’arrendament de les taules de la fira per la construcció de la capella que després es convertí en la seu del Gremi de Paraires i Teixidors de Taradell i de la confraria de Santa Llúcia que també agrupava gent amb altres oficis.

Cap al segle XVII sabem que el dia de Santa Llúcia es celebrava un ofici solemne i a la tarda es resava el rosari i es feia un sermó. L’endemà es celebrava un ofici pels confrares difunts. La devoció dels taradellencs a Santa Llúcia va ser tanta, que junt amb Sant Sebastià va esdevenir la patrona del Gremi que donà vida a Taradell. La capella tenia aquella època varis administradors i un santer que captava per ella. A mig segles XIX tingué un sacerdot beneficiat creat per la família de Vilacís d’amunt.

Santa Llúcia està relacionada amb la protecció de la vista. Segons la creença popular, aquesta verge siciliana havia decidit consagrar la vida a Déu, però la seva mare la va prometre. Ella per convèncera la seva mare que l’alliberés del prometatge, va portar-la a resar a la tomba de Santa Àgata per demanar-li que curés la disenteria que tenia la seva mare. La malaltia es va curar i la seva mare va cancel·lar el prometatge. El seu pretendent, però, va denunciar-la com a cristiana i va ser jutjada en època de l’emperador Dioclecià, que perseguia els cristians. Va ser sotmesa a tortures, per negar-se a venerar l’emperador, i li van extreure els ulls fins que finalment va ser decapitada. Per això és la patrona dels cecs i els mals de la vista. El 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, és la nit més llarga de l’any segons el primer calendari julià.

La capella va ser profanada el 1936 i es va deteriorar força durant la guerra civil. Un parell de campanyes de restauració recents l’han deixada en un perfecte estat de conservació i agençament.

Davant de la capella hi podem veure un popular monument de Josep Ricart i Maimir que porta per nom “Exaltació a la vida i a la pau” i que es va inaugurar el 23 de maig de 1976.

Us mostrem unes fotos:

Fonts: Síntesi Històrica de Taradell (Pladevall-Baucells-Vilacís-Izquierdo)
Taradell, passati present d’un terme i vila d’Osona. Volum I. (Pladevall)

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments