Inici Actualitat Novetats literàries de la Biblioteca de Taradell de l’octubre de 2023

Novetats literàries de la Biblioteca de Taradell de l’octubre de 2023

0
COMPARTIR

Avui us presentem novetats literàries que han arribat a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font durant aquest mes d’octubre de 2023. Recordem que a la web, a l’apartat on posa Biblioteca trobeu la pàgina dedicada a les novetats bibliogràfiques de cada mes. Esperem que sigui del vostre interès.

Novel·la

El Messies de Dune | Frank Herbert

Barcelona: Raig Verd Editorial, 2022

SinopsiDotze anys després de convertir-se en l’emperador de l’univers conegut, en Paul Muad’Dib Atreides observa impotent la jihad que havia vaticinat i no ha pogut aturar. Els fanàtics arrasen civilitzacions i cometen atrocitats sota el seu estendard. Mentrestant, la cort imperial d’Arrakis bull de conxorxes i disputes pel poder. Els seus enemics voldran aprofitar la situació i faran el que calgui per fer caure o sotmetre la Casa Atreides.

La columna | Adrien Bosc

Barcelona: Univers, 2022

Sinopsi: L’agost del 1936, a l’inici de la Guerra Civil Espanyola, una jove Simone Weil de vint-i-set anys es va incorporar a les Brigades Internacionals, a la columna Durruti del front d’Aragó. Simone Weil va ser a Espanya durant quaranta-vuit dies dels quals no en queden massa vestigis, més enllà d’un passaport, unes notes espargides pel seu “Journal d’Espagne”, algunes cartes i algunes fotografies amb uniforme militar.

Les males dones | Marilar Aleixandre

Alzira: Bromera, 2023

Sinopsi: Rapades, vexades i humiliades, les recluses de La Galera eren víctimes de la misogínia. Convertides en “males dones”, defensaven la vida i la seva integritat. Les històries de Sisca, Concepción Arenal i Juana de Vega desvetllen la realitat de la presó. Les males dones és una intensa mirada a com la literatura i la cultura donen esperança a les desesperades, en un segle XIX marcat per la injustícia.

 

Quatre dies de març | Salvador Balcells

Alzira: Bromera, 2023

SinopsiLaura Nebot s’ha despertat en una caravana emmanillada i desconcertada. Qui voldria segrestar la Fallera Major de València justament abans de començar les Falles? Amb el personatge principal de la festa desaparegut les autoritats es pregunten quin pot ser el mòbil d’aquell segrest: el seu reconegut catalanisme? Un crim passional? Un atac terrorista antifaller? Un equip especial format per la flor i la nata dels tres cossos policials haurà d’investigar a correcuita la desaparició de Laura Nebot, un operatiu que, en vista dels resultats, es podria definir com un bunyol d’investigació.

Consum preferent | Andrea Genovart

Barcelona: Editorial Anagrama, 2023

Sinopsi: L’Alba forma part d’una generació que prova de trepitjar terra ferma en una ciutat que fa aigües. La generació és aquella que ara voreja la trentena i malda per deixar enrere la joventut enmig de les contradiccions que suposa haver de fer equilibrismes constantment entre feines precàries i la culpa inerta de formar part del primer món, entre el feminisme emergent i les relacions estrafetes, entre la necessitat de batallar amb les mateixes forces contra els elements i contra si mateixa. La ciutat és aquesta Barcelona contemporània que, en la seva pretensió de modernitat, s’acaba per convertir en l’antagonista definitiva, i on la comunicació humana esdevé cada vegada més incerta i fantasmal.

La casa dels caps de setmana | Marta Pasqual

Barcelona: Empúries, 2023

Sinopsi: La casa dels caps de setmana era la il·lusió de l’Oriol i l’Anna: un espai idíl·lic, perfecte perquè la nena, la Blanca —i anys a venir les netes Sara i Carla— juguessin al bosc, es fessin grans, descobrissin el món. I ho ha estat… gairebé sempre. Perquè la casa també és un lloc d’ombres que s’acumulen lentament. L’escenari d’uns fets silenciosos, callats, que al llarg dels anys van viciant l’atmosfera de la vida familiar, convertits en una presència sòrdida indefugible que ho tenyeix tot, una pressió creixent que sembla exigir alguna mena de resposta, un alliberament.

La malnada | Beatrice Salvioni

Barcelona: Edicions del Periscopi, 2023

Sinopsi: Un matí del 1936, a la riba del Lambro, dues nenes de dotze anys, en xoc i mig despullades, miren d’amagar el cos d’un home que s’acaba de morir. Una d’elles, la Francesca, serà qui ens explicarà la història. Filla d’una família de classe mitjana, rememora els temps en què cada dia observava una nena salvatge que jugava amb altres nens al riu, descalça i amb les cuixes esgarrinxades i sempre brutes. El magnetisme que desprèn fa que la Francesca vulgui fer-se amiga seva per sobre de tot, fins i tot de les males llengües que l’envolten i consideren que està maleïda. Al poble, li diuen la Malnada.

La dona més pintada | Màrius Serra

Barcelona: Proa, 2023

Sinopsi: L’impacte de l’autodestrucció d’una obra d’art de Banksy el 2018 a la sala de subhastes Sotheby’s encara és ben viu a la nostra memòria, però molts havíem oblidat el cas del pintor Palau Ferré, que va decidir cremar els seus propis quadres als anys setanta del segle XX. Les seves aparicions a la televisió i als mitjans de l’època són ara poc recordades, malgrat l’estupor que va generar el cas. Màrius Serra es va interessar per aquest creador que, després d’una sentència del Tribunal Suprem, va resoldre llançar al foc tot allò que pintava. Aquells retrats d’una dona d’ulls grossos i fascinadors s’esfumaven per la xemeneia de casa del pintor. Què hi havia darrere de la pulsió autodestructiva?

Primera sang | Amélien Nothomb

Barcelona: Editoriall Anagrama, 2023

Sinopsi: Som al Congo, el 1964. El jove cònsol belga a Stanleyville ha estat segrestat pels rebels i és davant d’un escamot d’afusellament. A partir d’aquesta situació extrema, Amélie Nothomb reconstrueix la vida del seu pare fins a aquest moment. Coneixerem el seu avi, poeta i tirànic, i la família aristòcrata, decadent i arruinada, però amb un castell.

El mar, el mar | Iris Murdoch

Barcelona: Edicions de 1984, 2017

Sinopsi: Crònica de les obsessions que habiten la ment de Charles Arrowby, un dramaturg egocèntric retirat, tal com les explica ell mateix en les memòries que comença a escriure quan fuig de Londres per buscar la tranquil·litat i la solitud en un petit poble vora el mar, lluny del món del teatre i de la seva tempestuosa vida sentimental. Tot i la reclusió a la qual es vol forçar, Arrowby topa amb qui va ser el seu primer amor, Mary Hartley Fitch, a qui no veia des que tots dos eren adolescents.

Reconstrucció | Viktorie Hanisová

Avinyonet de Puigventós: l’AM Edicions, 2022

SinopsiEliska considera que va néixer de nou com a conseqüència d’un assassinat. La seva mare va matar el seu germà petit i després ella mateixa es va llevar la vida. Per tant, Eliska creix a partir dels deu anys com si comencés una vida nova.

 

Hi ha algú altre | Jordi Cabré

Barcelona: Univers, 2023

Sinopsi: No sempre hi ha algú altre, quan es trenca una relació… O potser sí? El protagonista d’aquesta novel·la estava acostumat a un guió vital, a una partitura fixa, però ara descobreix que la vida se li haurà d’impregnar de jazz. Durant les estacions de tot un any tindrà temps per muntar un pis, anar construint un nou univers i conèixer llocs i persones noves. La seva crisi de mitjana edat se li barreja amb escenes d’infantesa, i els seus records contrasten amb el creixement dels fills i la nova realitat que l’envolta. Tornar a començar és millor si es fa en silenci, però de seguida descobrirà que el silenci no existeix. Sempre hi ha la remor de la ciutat, com el so del jazz. Sempre hi ha el llum encès al passadís. Sempre hi ha algú altre.

Robatori | Ann-Helén Laestadius

Barcelona: Navona, 2023

Sinopsi: L’Elsa té nou anys i pertany a una família de pastors de rens. Un dia d’hivern, veu com un home mata salvatgement la Nástegallu, la seva cria de ren, i l’amenaça perquè no en digui res. Quan per fi guanya forces per explicar-ho, la policia descarta investigar l’assumpte i el classifica com un simple robatori. L’assassinat de rens, però, cada vegada és més freqüent, i l’impacte que té en la població sami va molt més enllà d’una pèrdua material. Atacar els rens vol dir atacar tota la seva cultura. L’Elsa convertirà aquesta circumstància en la seva lluita personal i dedicarà la vida a defensar allò que més estima: la seva comunitat, la seva família, la seva identitat i els seus rens.

El fill del perruquer | Gerbrand Bakker

Barcelona: Raig Verd Editorial, 2023

Sinopsi: En Cornelis és perruquer a Amsterdam. El 1977, quan la seva dona li diu que està embarassada, se’n va de casa i desapareix sense deixar rastre, després d’estavellar-se el vol que havia agafat cap a Tenerife. Anys després, en Simon, el seu fill, hereta la perruqueria que havia estat del seu avi. Ara bé, no gaudeix amb el seu ofici i el cartell de «tancat» sovint decora la porta del seu local. La seva relació amb la perruqueria canviarà quan comenci a indagar sobre la desaparició del seu pare.

Nevada | Imogen Binnie

Manresa: L’Agulla Daurada, 2023

Sinopsi: La Maria està apunt d’arribar a la trentena i treballa en una llibreria a Nova York, beu més del compte, pren pastilles de forma aleatòria i s’injecta estrògens quan se’n recorda. La separació de la seva xicota suposa un daltabaix en la vida de la Maria, que emprendrà un introspectiu viatge en cotxe a través del país. A Nevada, coneixerà en James, que posarà a la Maria en la incòmode postura de model trans.

L’home jove | Annie Ernaux

Barcelona: Angle Editorial, 2023

Sinopsi: Annie Ernaux relata una relació amorosa amb un home jove, que hauria pogut ser el seu fill. Una experiència que la va transportar a sentir-se la noia escandalosa que Ernaux va ser durant la seva adolescència. L’afirmació de la llibertat com a dona, la reivindicació de l’origen humil, la revolta de les convencions socials i el desig d’experiències noves i fortes són els temes que els lectors hi trobaran.

Marí | Maria Mercè Roca

Barcelona: La Magrana, 2023

Sinopsi: “Espero la Marí, que és meva. Em preparo. Per a l’amor, per a l’embat.  Però encara no és el temps. La meva paciència es infinita, perque  anticipo el joc i sento el plaer que ha de venir”, es diu la veu que habita el cervell de la Marí des del seu naixement. Maria Merce Roca explora la difícil coexistència de la protagonista, una Marí a qui  veurem créixer al llarg dels anys, amb aquesta veu seductora i alhora  sinistra, decidida a fer-se obeir i estimar.

Les perfeccions | Vincenzo Latronico

Barcelona: Editorial Anagrama, 2023

Sinopsi: L’Anna i en Tom són una parella de joves dissenyadors gràfics que decideixen d’instal·lar-se a Berlín, on creuen que podran fer realitat els seus somnis: viure sense cenyir-se a les convencions, reinventar codis de conducta i explorar nous espais.

 

En la boca del lobo | Elvira Lindo

Barcelona: Seix Barral, 2023

Sinopsi: Julieta i sa mare arriben a La Sabina a passar les vacances. Als seus onze anys aquesta vila perduda li sembla a Julieta el millor lloc per deixar enrere problemes als quals no sap posar nom. Aquest estiu etern ple de primeres vegades descobrirà que els fonaments del poble estan fets de secrets i records; els límits del bosc, de contes i llegendes; i el cor de les persones de por, odi, amor i esperança, els quatre sentiments que nodreixen els seus somnis i també els pitjors malsons.

Els fills del mar | Inés Macpherson

Barcelona: Spècula, 2023

Sinopsi: La Janira va créixer amb la prohibició d’apropar-se al mar. Les dones que volien tocar l’aigua, desapareixien. «Se les mengen els monstres i els éssers que s’amaguen a l’abisme», li deia l’àvia. Per això les noies escrivien a les pedres els noms de les amigues i germanes desaparegudes, per recordar-les. Però el mar era insaciable, perquè fins i tot això s’emportava.  Tot i així, la Janira, com altres noies del poble, sent la veu del mar, que visita els seus somnis i alimenta el desig de mirar més enllà de les normes que les condemnen a estar lligades. A viure tancades, sense horitzó. I vol descobrir si tot allò que batega entre les roques, a les profunditats del mar, és real o si només són supersticions.

El mag del Kremlin | Giuliano da Empoli

Barcelona: Edicions 62, 2023

Sinopsi: L’anomenen “el mag del Kremlin”. L’enigmàtic Vadim Baranov era productor de reality shows abans de convertir-se en l’eminència grisa de Putin, dit el Tsar. Després de renunciar al càrrec d’assessor polític, els rumors i les llegendes es multipliquen. Fins que una nit decideix confiar-li la seva història al narrador d’aquest llibre. Una història que ens endinsa al cor del poder rus, on aduladors i oligarques conviuen en guerra oberta, i on Vadim, que s’ha convertit en el principal spin doctor del règim, transforma tot un país en un teatre polític, en el qual només existeix la realitat de complir els desitjos del Tsar.

Sexe fora de norma: literatura eròtica feminista | Laura Pallarés Chumillas

Barcelona: Raig Verd Editorial, 2023

SinopsiSexe Fora de norma (gelats) ens acosta les tretze històries finalistes del Premi de Literatura Eròtica Feminista. Relats que ens parlen d’una sexualitat diversa i inclusiva, allunyada dels estereotips marcats per la pornografia i pel sexe fal·locèntric. A més, com a novetat, enguany totes les històries responen a un mateix marc temàtic: sexe sense penetració.

Així, trobem peces literàries que tracten temes com el consentiment, l’onanisme, el no binarisme, el descobriment de la sexualitat, l’acceptació del propi cos, la comunicació amb la parella, els jocs sexuals, les fantasies o la solitud buscada, tot des d’una perspectiva feminista, oberta i integradora.

Trainspotting | Irvine Welsh

Barcelona: Manifest, 2023

Sinopsi: En un to força directe i alhora humorístic, la novel·la es desenvolupa a finals dels anys 80 i tracta l’aspra, colorida i vigorosa vida d’un grup de ionkis, desocupats, borratxos i addictes al futbol, sexe i rock&roll que van néixer al costat dur de la vida, que no tenen cap altra sortida que escapar o esmorteir el dolor d’existir (perquè saben que res o gairebé res canviarà) i que s’involucren en activitats il·lícites i destructives que funcionen també com a addiccions i combustible per deixar-se emportar.

 

Podeu trobar més llibres al catàleg següent:

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments