Inici Opinió El català a la UCI: en dues dècades la immigració de fora...

El català a la UCI: en dues dècades la immigració de fora de l’estat arriba al 500% (2)

0
COMPARTIR

En l’article anterior escrivia que la gran immigració descontrolada que hem rebut en les darreres dues dècades fa que l’ús del català hagi retrocedit de forma alarmant i que ara estigui a la UCI com diu la capçalera d’aquests articles. En efecte, que el català hagi perdut mig milió de parlants i que a Barcelona es calcula que cada se’n perdin 20 entre el jovent no vol pas dir que els catalanoparlants hagin deixat de parlar la llengua materna, si més no a casa, sinó que està desbordat per aquesta nova immigració del tot inassimilable que s’expressa en castellà perquè aquesta és la seva llengua materna o per l’ambient que té molt poques possibilitats de catalanitzar-se. Així de senzill s’explica i així de difícil per trobar-hi solucions.

L’any 2000 el cens de Catalunya era de 6.080.000 persones de nacionalitat espanyola, que és la que tenim administrativament, i els estrangers eren 181.590. Segons el cens del 2020, n’hi havia 6.519.000 de nacionalitat espanyola, incloses les persones d’altres terres de l’Estat que ara viuen aquí, i 1.260.000 estrangers. Així mentre la població autòctona, sense especificar-ne la llengua, ha crescut un 7,22% l’arribada de fora de l’Estat ho ha fet un 500% ! Qui pot incorporar aquestes persones nouvingudes al català ? Quin mecanismes tenim si la majoria no la necessita per a res?

Si tinguéssim un Estat també suaríem tinta. I, doncs, què podem fer sense tenir-ne i més tenint l’Estat espanyol en contra? En un altre article parlaré de França, encara més genocida que Espanya. No hem d’oblidar que una part del nostre territori fou lliurat per Espanya, sense permís del Parlament, a França pel Tractat dels Pirineus del 7 de novembre de 1659. La ridiculesa de les fronteres actuals arriba fins al límit que Llívia que en teoria és dins del territori francès forma part de la Catalunya espanyola. El tractat assenyalava els pobles que havíem de passar a França , però Llívia se’n lliurà perquè és una vila i no un poble. Ja veieu quina absurditat aquesta partició de Catalunya. Curiosament fou feta només uns quants anys abans que espanya lliurés Gibraltar als anglesos. Espanya no ha demanat mai que França li torni aquests territoris que coneixem amb el nom de Catalunya del Nord, perquè com deia un diputat espanyol a les Corts republicanes “con los catalanes que tenemos aquí ya tenemos bastantes” .Oi tant!

Els habitants que venen de països de llengua castellana s’estableixen aquí com a cal sogre. No tenen cap problema ni cap necessitat de saber el català. Poden viure-hi tota una vida sense pronunciar-ne un mot i fins i tots en alguns guetos ni entendre’l. Aquesta majoria amb l’Estat a favor arrosseguen els vinguts de terres d’altres parles perquè el castellà s’ha convertit en la llengua vehicular, majoritària i imprescindible al carrer i gairebé arreu .És mes, els qui no disposen de doble nacionalitat han de passar un examen de castellà per tenir el permís de residència o la nacionalitat espanyola. En els exàmens pràcticament no ha hi cap referència a les comunitats autonòmiques ni menys a les ara anomenades llengües cooficials.

Els catalanoparlants que vivim a l’àrea metropolitana de Barcelona ens en veiem un bull per intentar viure mínimament en la nostra parla. Hem d’esmerçar moltes energies, masses, per intentar fer valer els nostres drets. I al capdavall a sobre topem amb allò de “estamos en España”com en temps de Franco. I Espanya vol acabar amb nosaltres. Tenen tot el poder manipula al seu servei aquesta nova immigració. En aquestes circumstàncies no sé com hi ha persones optimistes, més aviat es deu tractar de gent “pasota”. Amb tot ,sembla que per fi el Govern s’ha adonat de la gravetat de la situació i intenta posar mans a l’obra, després de tants anys d’anar fent la viu-viu. Reconèixer el problema ja és la primera passa per buscar-ne solucions. N’estarem atents. Necessitem molt d’oxigen. D’això els de la UCI en saben molt.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments