Inici Actualitat El RecepTARi: Coca de verdures i botifarra

El RecepTARi: Coca de verdures i botifarra

0
COMPARTIR

Aquesta setmana us proposo una coca amb carbassó, porro, ceba, botifarra i formatge de cabra. És una recepta molt fàcil d’elaborar, l’única cosa que ens demana és paciència, ja que la massa haurà de fermentar vint-i-quatre hores.

Dificultat: fàcil

Temps d’elaboració: 1h 30 minuts (la massa haurà de fermentar 24h)

Adaptable per vegans enretirant la botifarra i el formatge

Ingredients per a 3 coques:

Per la massa:

 • 400g de farina de força
 • 8g de sal
 • 4g de llevat sec (el de fer pa, el “Royal” no serveix) + 30g d’aigua
 • 20g d’oli d’oliva verge
 • 210g d’aigua

Pel farcit:

 • 1 ceba gran o 2 de petites
 • 2 carbassons
 • 1 porro
 • 150g de botifarra 
 • 150g de formatge de cabra
 • Espècies al gust, en el meu cas orenga, romaní i pebre

Pas a pas

Per la massa:

1. Primer de tot hidratem el llevat: escalfem els 30g d’aigua fins que sigui tèbia i hi posem el llevat. Remenem bé i el deixem 5 minuts.

2. En un bol, posem la farina de força amb la sal i fem un forat al mig. Hi aboquem l’oli, l’aigua i el llevat. Ens podem ajudar d’una forquilla per remenar al principi i, quan estigui mig incorporat, passem la massa a una taula ben neta.

3. Preparem una playlist amb cinc cançons que ens motivin i comencem! Hem d’amassar durant quinze minuts aproximadament, aquest és el temps necessari perquè el gluten es desenvolupi i ens quedi una massa elàstica i amb força.

4. Passat el quart d’hora, cenyim la massa en forma de bola, la pintem una mica amb oli i la posem en un bol. La tapem amb paper film o un drap humit i la deixem fermentar. 

5. Al cap de vuit hores, tornem a amassar-la per treure-li el gas que ha generat la fermentació, la tornem a cenyir i tapar durant vuit hores més.  

6. Repetim el procés, però aquesta vegada abans de formar la bola dividirem la massa en tres parts iguals (la podeu pesar). Formarem tres boles diferents i les tornarem a deixar fermentar. Si us estimeu més fer una sola coca, obvieu la part de dividir la massa i la torneu a fermentar d’una sola peça.

7. Per estirar-les ens podem ajudar d’un corró, però jo prefereixo fer-ho amb els dits. L’aneu apretant i estirant a mà, amb compte de no trencar-la, donant-li la forma que més us agradi. Ajudeu-vos d’una mica de farina perquè no s’enganxi a la taula.

8. Una vegada la tingueu amb la forma que us agradi, la passeu a damunt de paper de forn i la pinteu amb una mica d’oli d’oliva.

9. Preescalfem el forn a 200ºC amb la safata dins.

Pel farcit i l’acabat:

1. Tallem totes les verdures i les saltegem a foc ben fort amb una mica d’oli i sal. Quan estiguin daurades les enretirem.

2. Mentre es saltegen les verdures, esparraquem la botifarra i el formatge de cabra.

3. Disposem les verdures per damunt les coques, la botifarra, el formatge de cabra i les espècies que haguem escollit.

4. Quan el forn sigui calent, hi posem les coques i les deixem coure uns 10-12 minuts, o fins que les vores siguin daurades. És important que el forn estigui totalment preescalfat abans de posar les coques, ja que sinó les haurem de deixar més estona i ens quedarà la massa seca de dins.

5. Quan surtin del forn, els hi posem un rajolí d’oli per damunt i… Bon profit!

Un consell…

Per aquesta recepta he utilitzat el llevat sec o llevat deshidratat. Aquest pot ser substituït per llevat fresc (el que trobem a la nevera del supermercat), però hem de multiplicar la quantitat per tres. És a dir, per 4 grams de llevat sec n’hauríem d’utilitzar 12g de fresc. Aquests llevats s’utilitzen per masses que hagin de fermentar, com el pa, la pizza o el brioix, ja que s’activen a temperatura ambient i moren a partir dels 50ºC. En canvi, el llevat químic, impulsor, o “Royal”, és el que utilitzem per elaborar pastissos, ja que s’activa amb l’escalfor de la cocció.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments