Inici Actualitat Els centres escolars i docents de Taradell s’adapten al confinament amb múltiples...

Els centres escolars i docents de Taradell s’adapten al confinament amb múltiples propostes pels seus alumnes

0
COMPARTIR

Els centres escolars de Taradell també s’han hagut d’adaptar com han pogut al tancament dels equipaments i al confinament obligat a casa, tant de professors com d’alumnes. Les eines virtuals, la inventiva i la bona predisposició han estat claus.

Fins ara, seguint les indicacions del Departament d’Educació han fet arribar activitats i orientacions, però cap d’elles avaluables ni obligatòries.

Col·legi Sant Genís i Santa Agnès

L’equip docent del Col·legi Sant Genís i Santa Agnès segueix fent noves propostes per portar el confinament dels infants amb tota la normalitat possible dintre de les circumstàncies adverses que s’estan vivint. El correu electrònic i el perfil d’instagram, el bloc (on comparteixen recursos educatius a les famílies, vídeos, endevinalles, recomanacions…) han mantingut l’activitat constant amb els alumnes. Una de les últimes activitats proposades, titulada ‘Et portem els mestres a casa’, ha consistit en què els alumnes reben vídeos dels seus mestres i així mantenen la proximitat amb ells. També han proposat a l’alumnat poder seguir les converses en llengua anglesa amb l’auxiliar de conversa a través de videoconferències i amb contes per als més petits.

Un dels aspectes que s’ha cuidat ha estat arribar a les famílies que no disposen d’aparells tecnològics. Així, a través de la xarxa de voluntaris i Serveis Socials de Taradell se’ls ha fet arribar els recursos que s’envien en paper (properament es posarà en marxa també per a l’Institut. Les escoles Les Pinediques i el Gurri també ho realitzen però a través d’altres ens com el Departament d’Educació o Serveis Socials de Vic, respectivament). També s’ha fet servir molt el canal de telegram per mantenir la proximitat amb els alumnes amb vídeos de l’equip de mestres on es donen pautes de treball. Aquesta mateixa comunicació s’ha mantingut entre famílies i tutores. Pel que fa a les professores, aquestes s’han mantingut actives amb teletreball i reunions diàries del claustre per videoconferència.

L’Escola Les Pinediques

Padlet de l’Escola Les Pinediques

A l’escola pública Les Pinediques també han treballat de valent per fer arribar propostes als seus alumnes. Paral·lelament al correu electrònic i blog del centre on habitualment ja es penjaven activitats i comunicacions, a partir del confinament també s’han hagut de reinventar. En el Cicle superior (5èi 6è) ja s’usava el Clasroom per a algunes activitats, però per la resta no disposaven de cap plataforma virtual d’aprenentatge. Per això, han creat una plataforma virtual (Padlets) i han estrenat nova web que ara són els principals sistemes per fer arribar les propostes educatives als alumnes i és on, bàsicament, es produeix la interacció entre mestres i alumnes.

També han tingut en compte el fet que no tothom té els dispositius necessaris o internet. Així, a través de trucades s’ha mantingut un contacte amb aquestes famílies i se les ha orientat pedagògicament. Al mateix temps, que també s’han adaptat a les necessitats dels alumnes amb més dificultats. La comunicació amb les famílies també s’ha mantingut constantment a través del correu electrònic i de l’ús del whatsapp per fer arribar recordatoris o informacions a través de la coordinació amb l’AMPA. I entre els mestres també les videoconferències, els correus electrònics i el whatsapp han estat les grans eines per coordinar-se i organitzar-se.

L’Escola rural El Gurri

Vídeotrucada entre alumnes de l’Escola El Gurri

A l’Escola rural El Gurri els mestres han seguit fent les tasques i claustres de manera virtual. A més, l’escola ha posat en marxa dues plataformes: una per treballar les matemàtiques a tot el centre amb activitats per a totes les edats i la plataforma Classroom pels alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior. D’altra banda, també s’envien altres per correu electrònic tasques de reforç o adaptades a l’actual situació als alumnes, com aplicacions i jocs en línia per reforçar la lectura i l’ortografia, espectacles que s’ofereixen per YouTube i Instagram o la programació educativa de TV3 i el Super3. També han posat a disposició de les famílies diferents recursos d’internet per fer en família (jocs, treballs manuals, exercicis, ioga, ballar o cantar) i estan en contacte amb les famílies a través d’un canal de telegram i el correu electrònic.

L’Escola l’Arpa

Treball de l’Escola l’Arpa proposat via Instagram

A l’Escola l’Arpa els professors tenen un grup de WhatsApp de cada classe, on s’ha comunicat als alumnes totes les informacions respecte a com va evolucionant el confinament i com seguir desenvolupant treballs que es poden dur a terme des de casa. Això ha mantingut el contacte i els mestres han pogut fer arribar noves idees de treballs per fer des de casa. Durant aquest curs, l’escola està realitzant activitats de dibuix i pintura per tres edats diferents (nens de 6 a 12 anys, joves i adults). A més, es fan tallers artístics i ceràmica per a adults, a banda d’activitats de ioga i taitxi per a adults i el teatre per a joves i nens.

L’Escola de Música

Videoconferència de professors de l’Escola de Música

Des de l’Escola de Música també s’han usat les xarxes socials i les eines virtuals per coordinar-se entre professors durant aquest confinament. També s’ha mantingut un contacte constant per totes les vies possibles amb els alumnes per seguir amb la seva formació. Una de les inciatives endegades, juntament amb les escoles de música de la Garrotxa i Osona, ha estat inciar que cada divendres a les 20h es toqui l’Himne de l’alegria en agraïment a la feina dels serveis essencials.

L’escola bressol La Xarranca

Proposta de la Xarranca via instagram

Des de l’escola bressol des de l’inici també es van anar passant activitats, com contes o cançons perquè els més petits estiguessin distrets a casa durant el confinament. S’ha utilitzat bàsicament el perfil d’Instagram on cada setmana s’intenta passar un parell de propostes perquè les famílies les segueixin. Per exemple, alguna recepta sobre com fer plastilina casolana o, fins i tot, un vídeo per fer una mona des de casa. La comunicació amb les famílies també s’ha fet a través del telegram.

Malauradament, la Fundació L’Arpa (que aglutina l’Escola de Música i l’Escola l’Arpa) ha presentat un ERTO, juntament amb l’escola bressol La Xarranca. Es preveu que sigui temporal per a les dues fundacions que depenen de l’Ajuntament. Precisament, el regidor d’Educació, Lleïr Pladevall, assegura que es mirarà d’estudiar com fer viable que els professors i mestres puguin recuperar la part que deixaran de cobrar amb l’ERTO (aproximadament un 30%). Segurament, es realitzarà a través d’una aportació del consistori.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments