Inici Cartes dels lectors Taradellenc mort a Gusen

Taradellenc mort a Gusen

0
COMPARTIR

Al BOE del passat divendres 9 d’agost, es va publicar la relació dels noms de 4.427 republicans, entre ells 936 catalans, que varen morir als camps de concentració nazis de Mauthausesn i Gusen.

Pel que sembla és una copia literal dels noms i de les dades que el Ministère des anciens Combattants et Victimes de Guerre, va lliurar a finals de l’any 1950 a l’Estat Espanyol per tal que es tramités la inscripció de la seva mort al registre civil, i comunicar-ho a les famílies.

No es va fer ni una cosa ni un altra. Es van deixar aparcats els documents al Registro Civil Central, que és on s’inscriuen les defuncions, matrimonis i naixements dels súbdits espanyols a l’estranger, i ha passat el temps i l’oblit oficial, i el despreci, ha anat per davant de tot. No oblidem que aquestes persones varen ser considerades apàtrides pel règim franquista i aquest se’n va
desentendre de la seva sort.

Entre aquest hi trobem un taradellenc, veí de Santa Eugènia de Berga. Josep Sala i Raurell (al llistat consta Maurell).

Va néixer el 21 de juny de 1907, era fill de Joan i Àngels, vivia al Raval de Santa Eugènia número 13. Estava solter i el seu ofici era el de pagès. Devia emprendre el camí de l’exili al acabar la guerra espanyola de 1936-1939, i després de passar per camps d’internament francesos i altres vicissituds, detingut per l’exèrcit alemany, el 13 de desembre de 1940 és deportat al camp de concentració nazi de Mauthasen, on tenia el número 5.250, desde l’estalag (presó) d’Estrasburg.

Mor el 18 de gener de 1942 al camp de concentració de Gusen, Àustria, on fou traslladat el 8 d’abril de 1941, amb el número 11.472.

Aquestes dades estan tretes del llibre de Montserrat Roig ‘Els catalans als camps nazis‘, publicat l’any 1977, llibre impressionant on ens descobreix l’horripilant història de totes aquestes persones.

Si teniu interès per conèixer les dades d’algun parent o conegut vostre, o voleu veure de primera mà aquesta documentació, en aquesta pàgina del Ministerio de Justícia hi trobareu un buscador on introduint-hi el nom de la persona que cerqueu, podreu veure el document que el govern francès va lliurar a l’estat franquista…
https://reescan.mjusticia.gob.es/reescan/Main.action

El document de Josep Sala i Raurell és aquest:

Si algun familiar de Josep Sala i Raurell té més informació o disposa de documentació, seria interessant poder conèixer-la.

Arreu d’Europa s’està portant a cap el projecte STOLPERSTEINE, una pedra, un nom, una persona, que consisteix en homenatjar als deportats als camps nazis col·locant una llamborda a la porta de la casa on visqué la persona homenatjada o en un lloc emblemàtic del seu poble.

Estaria bé que els ajuntaments de Santa Eugènia i Taradell s’adherissin a aquesta iniciativa.

Josep Miret i Mercè

ADJUNTO UNES FOTOS DE LES LLAMBORDES

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments