Inici Opinió Felicitats als qui ho feu bé!

Felicitats als qui ho feu bé!

0
COMPARTIR

Taradell és el sisè municipi que fa millor la recollida selectiva a Osona. Amb aquest titular fa pocs dies obríem la web. Una excel·lent notícia, més si es té en compte que som el 19è municipi català de 947 que millor ho fa.

Realment, a Taradell la recollida selectiva porta a porta està consolidada, des d’aquells inicis dubitatius cap al 2001 al barri de la Madriguera. Ja tenim ben integrat que els dilluns, dimecres i divendres toca treure la matèria orgànica, que els dimarts cal treure el rebuig i que els dijous i diumenge el paper, envasos i plàstic. Prova d’això és que al 2018 vam recollir selectivament el 81,17% de residus. El millor poble és Matadepera amb poc més del 90%.

La fracció resta, la que va directament a l’abocador, va suposar el 18,83%. Una bona dada que encara pot ser més baixa, ja que reduir aquest residu produeix en cadena que gastem menys diners a pagar el cànon per tractar o cremar deixalles a l’abocador i, a sobre, ajudem a reduir l’emissió de gasos amb efecte hivernacle. Un doble benefici. Per exemple, a nivell català durant el 2018 es va evitar l’emissió de 500.000 tones de gasos amb efecte hivernacle, equivalent al diòxid de carboni que produeixen 500.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres. I això gràcies a fer bé una bona recollida selectiva i evitar cremar-les.

Però no cal perdre de vista que a Catalunya només hi ha 295 municipis que van recollir selectivament més del 50% i només deu comarques superen aquest percentatge. La Unió Europea va fixar com a objectiu que al 2020 s’havia de reciclar el 50% de la brossa i al 2030 el 70%. Per tant, cal molta feina.

Vist això, i que a Osona de mitjana es recull de forma selectiva el 61,66% de les deixalles i a Catalunya el 41,8%, ens podem felicitar. Però cal no abaixar la guàrdia. A l’altre costat de la balança hi ha que encara generem molts residus. Al 2018 vam generar a Taradell gairebé 3.000 tones de residus, quasi 200 tones més que l’any anterior. Cada taradellenc vam passar de generar 1,21 quilos per habitant i dia a 1,27. Vam augmentar en 17 tones el vidre recollit, o en més de 100 tones els envasos lleugers. És curiós perquè no m’estranya. Vas a comprar i la majoria de productes sempre van envasats. Arribem a acumular una multitud de residus amb productes bàsics. I ho trobem normal. Però no estem pensant que tots aquests envasos són residus, que no desapareixen sols, que contaminen, que s’han de tractar o fer desaparèixer…

Taradell és un dels 196 municipis catalans on es fa el porta a porta. Per mi el millor sistema de recollida selectiva. Un sistema que requereix del compromís i el petit esforç dels veïns. Malgrat que la majoria ho fem molt bé, també cal fer notar que avui en dia, no tothom està disposat a fer aquest gest. Sovint, al replà dels habitatges on visc em trobo amb deixalles deixades quan no toca. Una bossa (recordo que cal treure-ho amb el cubell) d’orgànica deixada un dissabte, per exemple, que no hi ha recollida…

Això és un petit exemple d’incivisme. Perquè jo si surto pel portal i veig que, potser per oblit, no s’ha recollit la meva brossa, la tornaria a entrar per treure-la, de nou, quan toqués. Però hi ha gent que només pensa en ells, en no tenir la brossa a dins de casa, i que, segur, a fora algú ja la recollirà. Total, per això paguem, deuen pensar.

Per això, sóc molt partidari de fer un pas endavant en el porta a porta i apostar per identificar els cubells amb xip. Hi ha municipis com Sant Guim de Freixenet o Torà que des del 2016 ja l’utilitzen i ha permès incrementar els índexs de recollida selectiva. A més, a la llarga es pot premiar als veïns que més reciclen i perseguir els incívics perquè es podrà saber qui ho fa malament. És així de trist, però cal que ens controlin més perquè fem les coses millor. Millor dit: cal amenaça perquè els que ho facin malament, ho facin millor.

Als que ho feu bé, felicitats! Diu molt de vosaltres.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments