Inici Opinió El carrer de les garrafes

El carrer de les garrafes

1
COMPARTIR

Inicio l’article avisant per avançat. No tinc cap gos ni n’he tingut mai. De totes maneres, crec que si en tingués, escriuria exactament el mateix que llegireu a continuació.

Des de fa uns mesos alguns carrers del centre de Taradell s’han convertit en els carrers de les garrafes d’aigua. És fàcilment visible molts portals i xamfràs o cantonades amb ampolles o garrafes d’aigua a peu de carrer. Estic parlant, bàsicament del tram de baix del carrer de la Vila i del carrer de l’Església. Potser em deixo algun carrer, però no és rellevant.

Tothom sap perquè serveixen aquestes garrafes. Bàsicament, perquè els gossos i gosses no miccionin als portals d’entrada dels habitatges. Fa uns mesos, de fet, Taradell.com es va fer ressò d’uns cartells dels veïns que alertaven d’aquest fet i demanaven que els amos dels gossos fossin cívics. I és que la responsabilitat clarament és dels amos. Afegeixo i deixo ben clar que la majoria de persones que tenen gos són molt responsables i cívics. No pretenc generalitzar tampoc.

Ho he dit al principi. Si jo tingués un gos, crec que evitaria que miccionés en algun portal o cantonada, i ja no dic que s’hi cagués sense ni tan sols dignar-me a recollir les cagarades. Bàsicament, perquè és una acció d’higiene i civisme. I, sobretot, perquè no és el meu portal, no és la cantonada de casa meva… Crec que és d’una lògica aplastant, que aquestes miccions poden molestar i molesten als veïns que viuen en aquests habitatges. Fins i tot, als veïns que transiten per la via pública. Crec no hi ha cap tipus de justificació. Tothom té dret a tenir un gos, però també té dret qui no en té a no veure el seu portal pixat o cagat cada dos per tres i a no patir l’incivisme de l’amo.

Perquè efectivament la via pública és de tothom, però els portals i les cantonades no. Perquè estic convençut que algun amo de gos, si se li pixeissin al seu portal també posaria el crit al cel. Perquè no costa res vigilar una mica, ser cívic i responsable i evitar que la teva mascota (perdoneu si el concepte mascota no és apropiat) miccioni en un portal, quan ho pot fer en un arbre o en algun espai més obert.

Perquè entre tots hem de respectar i cuidar la via pública. Perquè no em serveix allò de ja ho netejarà algú altre, ja ho recolliran els serveis de neteja… Perquè per a una bona convivència és de lògica que tothom ha de respectar unes normes de conducta, que se’n diuen civisme. Que el nostre civisme, pot començar des d’un petit detall com no tirar un paper a terra, per exemple. Perquè, en realitat, sóc bastant defensor de les màximes: ‘no facis als altres, allò que no voldries que et fessin a tu’ i ‘molts granets de sorra poden fer una gran muntanya’.

Res més. Civisme i gossos són totalment compatibles (potser hauria de dir civisme i propietaris dels gossos). Només cal una mica de sentit comú.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Airald Marquet
Airald Marquet
28 febrer 2019 0:03

Jo he tingut gos, concretament un mascle no castrat, pel que el fet de pixar és per ells una manera de donar-se a conèixer i així tenir més oportunitats de perpetuar-se. Mai el vaig deixar fer-ho en cap edifici, fanal ni element del mobiliari urbà. Ho considero com tu dius de sentit comú, com no llençar brossa per terra, per posar un exemple. Un altre problema amb el que ens trobem els qui convivim amb gos són les caques que trobem escampades per camins de terra o voreres. El fet d’estar sobre terra no implica que es pugui deixar allà.… Llegeix més »