Inici Cartes dels lectors És difícil tenir un carrer amb nom de dona a Taradell?

És difícil tenir un carrer amb nom de dona a Taradell?

0
COMPARTIR

A principis de l’any 2017, la gent de l’ANC, Som Dones i la Trabucaire amb la col·laboració d’Òmnium Osona vàrem començar un periple per aconseguir que Taradell tingués una plaça o un carrer amb el nom de la Muriel Casals. El que en un principi ens va semblar que podria ser fàcil, a la llarga ha resultat pitjor que un viacrucis. Ara que aquesta legislatura està a punt d’acabar, i que alguns dels protagonistes no repeteixen, ens ha semblat que com a acomiadament, ara era un bon moment per redactar aquesta cronologia dels fets i del que hem viscut plegades com a entitats.

Tot va començar un dia de febrer del 2017 que vàrem tenir la primera reunió amb ANC, Som Dones i La Trabucaire per parlar de la plaça o carrer de la Muriel Casals. Totes estàvem d’acord que s’havia de dedicar una plaça o un carrer a l’estimada Muriel Casals. Vàrem exposar-ho a Òmnium Osona i ens vàrem tornar a trobar les tres entitats inicials i Òmnium, entre març i abril on ja vàrem decidir que proposaríem dues opcions:

1.- l’actual plaça anomenada la Plaça, ja que no té nom.

2.- la plaça que hi ha al Passatge de la Torre de Don Carles, és un indret prou bonic i tranquil i amb capacitat per a fer-hi activitats culturals, i no molestaria a ningú amb canvis de nom perquè no hi ha veïns que hi tinguin l’entrada de casa.

Entre abril i maig tenim la primera reunió amb l’alcalde en la que se li exposa la nostra proposta. A l’opció 1 de la Plaça ens respon que no perquè seria un maldecap pels veïns.

Sobre l’opció 2, a la plaça del Passatge de la Torre de Don Carles, ens diu que ho consultarà a la resta dels grups polítics que integren el consistori.

Se’ns contesta que per unanimitat tothom està d’acord amb l’opció 2, anomenar plaça de la Muriel Casals a la placeta on hi ha la Torre de don Carles.

Tant és així que entre juny i juliol tenim una segona reunió amb l’Ajuntament on intentem buscar una data per a fer-ho públic i de quina manera. Es parla de fer la inauguració durant la Festa Major i es demana a la secretària de l’alcalde si hi ha possibilitat d’incloure l’acte a la Festa Major.

Com que és massa just fer-ho per la Festa Major és fa una tercera reunió amb l’Ajuntament i tornem a parlar de dates. Surt la proposta de fer-ho a l’Acte Unitari del setembre, però es descarta. Des de l’Ajuntament es proposa fer-ho al 8 de març
del 2018, però també es descarta perquè volem que sigui dins el 2017. Finalment acordem fer-ho entre octubre i novembre i es decideix que la qüestió pressupostària anirà a càrrec de l’Ajuntament. L’alcalde Lluís Verdaguer es compromet a parlar amb el Sr. Salvador Solagran pel disseny d’una una placa amb la frase «Nosaltres som el somni» i que les entitats haurem de fer la programació de l’acte. Des d’Òmnium es posarien en contacte amb la família de la Muriel i amb el president d’Òmnium Sr. Jordi Cuixart, perquè puguin ser presents a la inauguració. Des d’Òmnium es contacta amb la família i queden que quan se sàpiga la data se’ls hi farà saber.

Al setembre/octubre es precipiten els esdeveniments polítics al país i la Plaça de la Muriel Casals queda en segon terme.

Al gener del 2018, enviem un Whatsaap a l’alcalde Lluís Verdaguer per demanar-li de fer una reunió per enllestir-ho. El dissabte 20 de gener al vespre, l’alcalde Lluís Verdaguer respon si no seria millor que el primer carrer de dona fos per a una dona del poble. Li comentem que de la manera que estan avançades les coses, que comencem per la Plaça de la Muriel Casals i que desprès, la Comissió pels noms del poble que està formada, en aquells moments només per homes, decideixi a quina dona del poble se li pot dedicar el proper carrer.

Se’ns convoca a una quarta reunió a l’Ajuntament el dilluns 12 de febrer. Per la nostra sorpresa, en aquesta reunió se’ns comunica que no es pot anomenar Plaça de la Muriel el lloc que estava previst perquè ja té nom, tot és Passatge de la Torre de Don Carles. Aleshores també ens n’adonem que no s’ha fet ni un pas des de l’Ajuntament durant tot aquest temps.

En parlem cada entitat pel seu compte i decidim que no hi estem d’acord i presentem una instància a l’Ajuntament el dia 5 de març amb el número 1099/2018 on exposem la nostra disconformitat amb l’explicació que se’ns ha donat i ens mantenim fermes amb el que ja s’havia parlat.

Rebem resposta el 26 de març amb expedient 167/2018 i número de sortida 441/2018 on se’ns diu que en el Plenari de dia 1 de març es va prendre el compromís que els pròxims carrers que s’obrissin a Taradell se’ls posaria nom de dona i que es triaria per procés participatiu.

A aquesta resposta, que ja no donava opció a poder posar el nom de la Muriel Casals a cap plaça ni carrer, vàrem presentar l’al·legació pertinent amb número 1677/2018 en data 12 d’abril, demanant tornar-nos a trobar i parlar-ne.

Rebem resposta amb número 575/2018 en data 26 d’abril, on se’ns diu que l’Ajuntament ja té previst tornar a parlar de posar noms de dona a vials municipals, i que, tan bon punt es disposi dels antecedents de les diferents possibilitats i situacions, se’ns citarà per parlar-ne.

Se’ns convoca a una cinquena reunió el dilluns 21 de maig del 2018 a les 9 del vespre, en la que hi ha una representació de tots els partits polítics al consistori i la presència del president d’Òmnium Osona. Els comentem que no estem d’acord amb la resposta rebuda, que si tot hagués anat com havia d’anar ja hi hauria la Plaça de la Muriel inaugurada a l’octubre/novembre del 2017 i que ara ja ni tan sols volen un carrer o plaça amb el nom de la Muriel. Ens diuen que ho hem entès malament i se’ns explica que s’han d’obrir 3 carrers i que el carrer que s’obrirà on actualment hi ha la casa que havia estat del doctor Sardà serà el carrer de la Muriel Casals.

Fins i tot l’alcalde ens comenta que si ens sembla bé ell personalment ho pot comunicar al poble durant l’acte unitari del setembre.

Una vegada finalitzada la reunió, i després de tot el que se’ns ha dit i després negat, ens volem curar en salut i enviem instància demanant a l’Ajuntament que ens confirmin que el que exposem són els acords als que vàrem arribar a la reunió. Presentem instància número 3318/2018 el 13 de juliol.

Rebem resposta, registre de sortida 1080/2018, el dia 13 d’agost, on se’ns diu textualment: “Que a la reunió del dia 21 de maig es va dir que es posaria el nom de la Muriel Casals al primer carrer que s’obrís, el que fos. El nou carrer de la Plaça es va dir a títol d’exemple. Per altra part manifestar que l’Ajuntament no participa en l’Acte Unitari, sinó que aquest reflexa un acord entre partits, entitats i formacions polítiques”.

I després de dos anys, de tot aquest temps transcorregut, amb cinc reunions amb l’Ajuntament en les que s’ha arribat a compromisos que no s’han acomplert per part del consistori, i altres moltes reunions més entre les entitats promotores, NO hi ha encara ni plaça ni carrer amb el nom de la Muriel Casals, ni de cap altre dona, a Taradell.

Ha sigut un veritable viacrucis on se’ns ha ignorat i on hem arribat a la conclusió que potser el problema és que vulguem un carrer per l’estimada Muriel Casals.

Demanem al proper consistori més empatia per tal de donar visibilitat a les dones al nostre poble. Tant en la presència de dones a la Comissió pels noms dels carrers, com a posar noms de dona als carrers de Taradell, entre ells, el de la Muriel Casals. Tant de bo.

Perquè ara per ara a la pregunta inicial “és difícil tenir un carrer amb nom de dona a Taradell?” la resposta és, , molt difícil.

Signants: ANC Taradell, Som Dones, La Trabucaire i Òmnium Osona

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments