Inici Cartes dels lectors Aclariment en referència a l’inici de la recollida selectiva porta a porta...

Aclariment en referència a l’inici de la recollida selectiva porta a porta a Taradell

0
COMPARTIR

En el mandat 1999-2003 va haver-hi pacte a Taradell entre CiU i ERC, pel qual els regidors d’ERC vam assumir algunes regidories, entre les quals Medi ambient, que vaig assumir jo mateix, i com a tal –juntament amb la Dolors Bigas– també vam ser els representants a la Mancomunitat la Plana, que és qui encara avui realitza la recollida de residus a Taradell. Cal dir que aquell mandat va coincidir amb un trencament de relacions entre el Consell Comarcal d’Osona i la Mancomunitat la Plana, cosa que explicaria perquè l’alcalde de Taradell era l’únic alcalde dels municipis de la Plana que no era representant del seu ajuntament en aquest ens.

L’any 2000, l’Ajuntament de Tona, conjuntament amb els tècnics de la Mancomunitat la Plana, va promoure el nou sistema de recollida porta a porta. El setembre d’aquell any, l’alcalde de Tona, un regidor de Balenyà, i jo mateix, vam fer un viatge a Itàlia, concretament a Novara, on vam visitar diversos municipis que feien la recollida porta a porta, i vam comprovar de primera mà tot el funcionament del sistema. No massa dies després Tona va iniciar aquest sistema a tot el municipi. Cal tenir present que en aquest poble, estaven molt sensibilitzats pel tema dels residus ja que pocs anys abans hi havia hagut una gran polèmica entorn la incineradora, que va dividir el poble a nivell social i va provocar canvis polítics.

Només uns mesos més tard, els Hostalets de Balenyà, veient l’èxit dels resultats a Tona, va iniciar també la recollida porta a porta. Des d’ERC Taradell ens va semblar oportú proposar aquest sistema també al nostre poble, però vam topar amb la oposició frontal de CiU, que veia el sistema arriscat i una complicació gratuïta. Aquesta discrepància va estar a punt de trencar el pacte a Taradell. De fet va haver-hi una reunió decisiva en la que es va pactar iniciar la recollida selectiva al barri de la Plana de la Madriguera. Aquí va haver-hi també una discussió semàntica, perquè a ERC vam dir que la recollida selectiva “s’iniciava” a la Plana de la Madriguera, però CiU va dir que es feia una “prova pilot”. La resta del mandat, malauradament, no va ser possible estendre la recollida selectiva a la resta de barris de Taradell.

Al següent mandat, 2003-2007, ERC Taradell va quedar-se a l’oposició, i la cartera de Medi ambient va ser assumida per Convergència. Tanmateix les tornes a nivell comarcal es van capgirar, i al Consell va haver-hi un pacte quatripartit que va deixar CiU fora del govern, però en canvi van assumir la presidència de la Mancomunitat la Plana. Va ser llavors quan els papers es van invertir i va ser durant aquell mandat quan la recollida selectiva es va acabar estenent a la resta del municipi de Taradell, i de municipis de la Mancomunitat la Plana. Pel què se no van ser poques les vegades que –quan algun veí trucava empipat a l’Ajuntament de Taradell perquè no li agradava el sistema– li recordaven que això era culpa d’Esquerra, que ho havia iniciat al barri de la Madriguera. També ens va doldre bastant, en aquell moment, que ningú de l’Ajuntament ens comuniqués personalment que havien decidit estendre la recollida selectiva a tot el poble, ja que ho vam saber per tercers i per una història del tot rocambolesca amb un constructor de Taradell.

Serveixi d’aclariment per algunes intervencions desafortunades del públic en el debat de dimecres.

Toni Casassas

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments