Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell informa sobre la plaga de papallones del boix

L’Ajuntament de Taradell informa sobre la plaga de papallones del boix

1
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell ha emès un comunicat sbore la plaga de la papallona del boix per tal d’esvair dubtes entre els taradellencs. El consistori està fent un seguiment de l’evolució de plaga i informa que, qui tingui pocs boixos, pot tractar-los amb productes insecticides de les botigues. En el cas que tingui tanques amb molts boixos o el bosc aprop, s’ha d’esperar com evoluciona la plaga en properes temporades i no precipitar-se amb fumigacions excessives, que pot ser perjudicial. Aquestes podrien ser perjudicials per a d’altres espècies i l’ecosistema, mentre que a la plaga no li podria afectar donada la seva resistència.

Segons l’Ajuntament de Taradell, cal veure com evoluciona amb 2-3 anys i prendre les millors solucions que els tècnics, que estan estudiant amb detall aquest insecte, ens recomanin. Es tracta d’un insecte invasor i que mentre hi hagi boixos, hi haurà papallones.

La famosa papallona

Aquesta eruga, procedent del continent asiàtic, ha envaït Europa des de l’any 2007, i concretament la península ibèrica l’any 2014. I a la comarca de La Garrotxa, des de fa uns tres anys que ataca els boixos amb una agressivitat fora del què es considera normal. És una plaga que afecta al boix asiàtic, i que ha arribat a Europa per atacar amb força els nostres boixos, amb 3 generacions de papallones a l’any, que mengen les fulles dels boixos fins deixar-los totalment pelats. Quan el boix rebrota, la plaga torna a menjar la planta fins que causa, moltes vegades, la mort del boix.

No es coneix que l’insecte tingui cap efecte perjudicial en la salut de les persones.

Principalment dins del poble i sobretot a les urbanitzacions, milers de papallones s’han acumulat vora els llums de les cases, les faroles de l’enllumenat públic i en vores de bosc, causant molèsties i sobretot perplexitat davant uns núvols de milers de papallones que entren a les cases i es posen a tots els racons. I en els llocs on hi ha boixos, les teranyines provocades per les erugues no deixen pràcticament passar a una persona que camini entre la vegetació.

La papallona té 2-3 generacions a l’any, i els adults (fase voladora), viuen uns 10 dies. Les erugues passaran l’hivern amagades en un capoll penjades a la planta, i s’activaran quan arribi el bon temps. No se sap si el fred rigorós de l’hivern en farà baixar la població.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Isidro Iglesias
Isidro Iglesias
20 setembre 2018 15:33

El insecticida apropiado es el Bacillus Thuringiensis, es orgánico y no afecta a la cadena alimentaria, es el mismo que se usa para la procesionaría. Lo venden en polvo o en liquido. Mata el gusano. En cuanto a las trampas de feromonas para atrapar machos, estas funcionan, pero no atrapan muchas mariposas,tan solo las que estan cerca, las trampas salen caras ya que las cargas de feromonas, dos al año, pueden costar unos 20 ud. Los boj no estan muertos, pero tocados, un arbusto sin hojas para hacer la función clorofilica es difícil que sobreviva mucho tiempo. Hay muchas paginas… Llegeix més »