Inici Opinió La Plaça 1 d’octubre

La Plaça 1 d’octubre

5
COMPARTIR

Pels que no ho sapigueu a Taradell s’està parlant i molt de posar el nom ‘1 d’octubre’ a algun espai públic, ja sigui vial, carrer, plaça o lloc. Des del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Taradell fa setmanes que estan recollint signatures per rebatejar l’aparcament de la Carpa amb el nom de ‘Plaça 1 d’octubre’.

Hi ha moltes opinions al respecte i aquí deixaré la meva. Només exposant que és únicament la meva a nivell personal i que respecto i valoro la iniciativa popular del CDR. Crec que és molt constructiu que sorgeixin iniciatives per qüestionar aspectes del poble, sempre amb debat i ànim de suma.

Des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Taradell s’ha proposat que el nom ‘1 d’octubre’ es posi a un espai municipal. Concretament, al vestíbul del Centre cultural Costa i Font perquè, segons expliquen, és el lloc que va viure i acollir l’expressió democràtica que va suposar el referèndum del passat 1 d’octubre de 2017. Allà s’hi va viure un ambient alegre i especial des del dia abans. També hi van haver nervis i pujada de tensió davant la rumorologia, incerta, que podrien venir cossos policials de l’Estat. Tots ho recordem.

Al meu entendre o, pel que penso, no m’acaba d’agradar del tot cap de les dues propostes. Crec que és difícil que en el subconscient taradellenc qualli el nom ‘1 d’octubre’ per referir-se al vestíbul de can Costa. I possiblement tampoc per al·ludir a l’aparcament de la Carpa. Un espai on fa molts anys que ja no hi ha instal·lada el que havia estat la carpa municipal, però que tothom continua fent-ne referència com el pàrquing de la Carpa i no com una plaça.

Dit això, entenc que és bo plantejar la qüestió. Crec que és una oportunitat boníssima per iniciar un procés participatiu, ara que els ajuntaments veuen els beneficis d’implicar la ciutadania i se’n potencia el seu ús. Es podria fer una consulta ciutadana vinculant. A Taradell ja es va crear al 2008 una comissió per posar noms als nous carrers sorgits de la urbanització de la zona de Ca l’Iglesies. I pel que tinc entès, aquesta comissió continua constituïda i té una funció d’assessorament. Crec que sota la seva supervisió es podria portar a terme aquesta consulta proposant diferents opcions a votar. En aquest sentit, jo plantejaria com a una de les opcions batejar La Plaça (sí, la del Tuneu) amb el nom de Plaça 1 d’octubre. Primer perquè dir-ne La Plaça sempre m’ha semblat inconcret i, segon, per motius històrics.

La Plaça va ser l’espai embrió polític del poble de Taradell, cap al segle XIII, quan el poble va començar a créixer fora de l’àmbit de protecció religiós de la Sagrera. Per tant, històricament havia estat el centre de la vida política i social del nostre municipi. Allà s’hi reunia la Cúria dels Prohoms i el batlle per decidir les qüestions que havien de regir el poble. A més, havia portat molts noms com ‘Plaça Major’, ‘Plaça Sant Genís’, ‘Plaça del terme’, ‘Plaça de Taradell’, ‘Plaça de la Constitució’, ‘Plaça de la República’ i ‘Plaça del 2 de febrer’. És a dir, noms que han constatat els canvis polítics del nostre país. Quin millor lloc per portar ara com a nom ‘Plaça 1 d’octubre’?

No sé exactament quins tràmits i gestions obligaria aquest canvi de nom als veïns de la zona. Però bé, crec fermament que s’hauria de decidir a partir d’una consulta popular vinculant. Sí, ja sé que llavors potser hi participaran 1.000 taradellencs, però llavors ja és problema nostre, dels taradellencs o ciutadans, que sovint ens queixem, però que quan podem decidir, no aprofitem l’oportunitat.

Per cert, fa més de 40 anys (abril de 1977) a Taradell es va afrontar el canvi de noms de carrers i places del municipi per catalanitzar-los (71 van passar a tenir nom català). I al 1979 es va fer una consulta popular per eliminar la nomenclatura franquista a Taradell. Quina ocasió més bona perquè democràticament el poble determini quin espai taradellenc ha d’heretar l’esperit democràtic de l’1 d’octubre.

Ah, i aprofitant aquesta consulta vinculant, es podria plantejar abordar ja d’una vegada alguns canvis de nom més per batejar amb noms de dona alguns carrers i vials de Taradell. Pel que sé ja s’hi està treballant. Però, ja seria hora.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

5 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Godayol
Maria Godayol
28 març 2018 13:41

Tens raó Salvador amb que ara a la comissió s’hi han afegit dues dones, però això no treu que s’hi ha volgut afegir a una persona administrativa de l’ajuntament i com tots sabem aquesta tasca a l’ajuntament la fan dones. Lo normal seria que si hi ha 10 persones en aquesta comissió siguin 5 homes i 5 dones, les dones també n’estem capacitades per formar-ne part!! En quant a la Plaça 1 d’octubre hi ha molts llocs que potser serien més adients, però tots sabem com de costós és fer un canvi de nom a qualsevol carrer aquí a Taradell,… Llegeix més »

Salvador Clot
Salvador Clot
26 març 2018 22:15

Volia aprofitar per fer un parell de puntualitzacions, una a l’escrit d’en Joan i, l’altra, al comentari de la Laia.

Primer de tot l’espai al que l’ajuntament va proposar al CDR per anomenar “1 d’octubre de 2017” no és el vestíbul de can costa, sinó que és la zona de l’entrada de can costa.

I referent al comentari de la Laia, dir-li que la comissió de carrers es va renovar no fa gaires dies en el ple de principis de març i en la que s’hi van incorporar dues dones.

Salvador Clot

Anna Sola
Anna Sola
26 març 2018 13:45

Comparteixo al 100% la teva proposta. Molt bona idea.

Laia Camprubí
26 març 2018 12:21

Com a apunt, aquesta comissió que comentes, curiosament, està formada íntegrament per homes. Per tant, posar el nom d’una dona a un carrer del poble està sent una tasca molt complicada, més que la Plaça 1 d’octubre que ja és dir.

Fàtima Izquierdo Roma
Fàtima Izquierdo Roma
26 març 2018 10:59

Subscric el que dius. Sempre he pensat que la Plaça havia de tenir un nom. Però seria bo recuperar el que li va treure el franquisme, plaça d la República. Avui dia també té una connotació molt actual, però també històrica i recuperaria molt del sentit que se li va donar en aquell moment.