Inici Opinió No deixem mai de mirar enrere

No deixem mai de mirar enrere

0
COMPARTIR

opinio Marc Güell gran“És important mirar enrere per mirar cap al futur”, deia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el dia del passant dels Tres Tombs. Una veritat com un temple que el conseller es va fer venir bé per parlar de la feina dels Tonis i el moment polític que viu el país. Però el cas és que, a Taradell, ens agrada fer memòria.

Des de fa més de cinc anys, hi ha un grup de persones inquietes que, sense fer massa soroll, van fent molta feina que si ara ja té un gran valor, d’aquí a uns anys, tindrà un valor enorme. El grup de recerca local Fent memòria ja ha entrevistat 200 avis del poble; ha produït nou documentals (a partir de fotografies antigues i testimonis orals) sobre les escoles, la matança del porc, la Fira de Santa Llúcia, els jocs tradicionals o les vinyes; col·labora amb la Residència Vilademany per recuperar material històric i amb els Tonis per anar esgarrapant com era en el passat aquesta festa centenària. En definitiva, va treballant en això que a determinats sectors espanta: la recerca i la memòria històrica.

Dissabte, Fent memòria presentava la feina feta durant el 2013, amb la projecció dels “millors moments” de les entrevistes enregistrades l’últim any. Autèntiques perles. Emoció, felicitat i nostàlgia a la cara dels avis quan es veien projectats en una pantalla gegant. Somriures a la cara dels més joves. Llàstima, però, que n’hi havia massa pocs per escoltar vivències, anècdotes, històries… dels que escriuen la història de Taradell. Per sort, queden enregistrades per sempre i més d’un, tard o d’hora, hi acabarà recorrent, ja sigui per un treball acadèmic o bé per interès personal.

I com la feina que fa el grup de recerca, tenim l’Arxiu Fotogràfic; l’Ecomuseu del blat, que serà una realitat ben aviat; la nova vitrina amb documentació històrica instal·lada a la sala de plens de la Casa de la Vila, o l’arxiu del programa Fem memòria de Ràdio Taradell amb entrevistes als avis del poble. Un patrimoni d’un valor incalculable. Ara, coincidint amb els 100 anys que ha fet en Jaume Caralt, es va recuperar el programa dedicat a ell i em quedo amb una frase que deia als joves locutors: “Per massa bé que esteu, esteu malament.” Doncs això: si podeu, escolteu i recupereu veus del passat que fan un gran bé per al futur, tant el personal com el del poble com a conjunt.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments