Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell es compromet a exercir la sobirania fiscal al 2014

L’Ajuntament de Taradell es compromet a exercir la sobirania fiscal al 2014

0
COMPARTIR

ple-ajuntament-octubre-2013

Ple amb pocs punts transcendents aquest dijous a l’Ajuntament de Taradell. Tot i això, a l’apartat de precs i preguntes i a partir d’una interpel·lació del grup municipal d’ERC, l’alcalde Lluís Verdaguer es va comprometre a exercir la sobirania fiscal, com a molt tard, el gener del 2014.

Això suposa que els impostos que recapta l’Ajuntament de Taradell (IRPF dels treballadors municipals i IVA) els pagarà a l’Agència Tributària de Catalunya en lloc de fer-ho directament a Madrid. A la pràctica aquest gest és simbòlic perquè segueixen arribant a l’Estat espanyol.

ple-ajuntament-octubre-20132El compromís arriba després que el consistori s’hagi informat dels passos legals que cal seguir per exercir la sobirania fiscal. Bàsicament, consisteixen en ingressar els impostos 10 dies abans de la finalització del termini (sol ser el dia 20) i la sol·licitud d’un codi de referència per fer el pagament de forma indirecta. ERC va demanar que un cop aclarit el tema “ja es procedeixi a fer els pagaments” a l’Agència Tributària de Catalunya. El regidor d’ERC, Lluís Rodríguez, va manifestar que “no volem ser intransigents, però tampoc dilatar-ho en el temps”.

L’alcalde Lluís Verdaguer es va comprometre a fer-ho al gener del 2014 perquè “a l’octubre ho veig una mica precipitat”. Concepció Baucells de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) també s’hi va mostrar d’acord perquè “tot i que a l’hora de la veritat aquests diners es transfereixen a Madrid, té el seu valor simbòlic”.

Josep Ricart de PxC només va dir que, més enllà d’ideologies, en temes d’aquest tipus caldria tenir un coneixement previ de quins costos poden tenir decisions del ple perquè les despeses les acaba pagant l’Ajuntament. Es referia al fet que la delegació del Govern de l’Estat ja ha denunciat l’Ajuntament de Taradell per haver aprovat una moció a favor de la sobirania fiscal el passat mes de maig (aquí la notícia). L’alcalde va respondre que un contenciós o una demanda la pot interposar tothom i que en casos semblants al contenciós amb la delegació “el jutge ha dictaminat que els costos els acabi pagant la delegació del Govern de l’Estat”.

Actualment, hi ha 42 ajuntaments catalans que exerceixen la sobirania fiscal. D’aquests, 7 són d’Osona (Collsuspina, El Brull, Roda de Ter, Sant Pere de Torelló, Seva, Tavèrnoles i Vic). I 177 han aprovat mocions per exercir-la properament, com va fer Taradell.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments