Inici Actualitat Un llibre recull les fotos inèdites de Manel Gausa al barri de...

Un llibre recull les fotos inèdites de Manel Gausa al barri de Somorrostro el 1958

1
COMPARTIR

L’editorial Líniazero i l’Ajuntament de Barcelona acaben de publicar el llibre “Somorrostro. Crònica visual d’un barri oblidat”. Es tracta d’un recull de 43 fotografies inèdites capturades pel taradellenc Manel Gausa, fetes un diumenge de novembre de l’any 1958. La peculiaritat del llibre és que Gausa va capturar amb la seva càmera la vida quotidiana del barri de barraques de Barcelona un dia qualsevol.

En aquell 1958 Gausa era un jove aficionat a la fotografia i a partir del suggeriment d’una companya de Ràdio Barcelona (on Gausa treballava d’actor radiofònic) va capturar el dia a dia del barri. Precisament, un dia després hi va tornar amb companys de l’Associació Fotogràfica de Barcelona, però la Guàrdia Civil els va requisar les càmeres i els va obligar a revelar els rodets.

Un fet que, posteriorment, van poder capturar altres fotògrafs, però una dècada més tard. El barri de Somorrostro estava ubicat entre l’hospital de Mar i el Port Olímpic i va ser derruït l’any 1966. Era un barri de barraques amb pobresa extrema on hi van arribar a viure unes 10.000 persones. Un barri desconegut per la majoria de barcelonins i, sovint, amagat  per les autoritats franquistes.

Manel Gausa també té publicat un llibre amb retrats d’actors titulat “Retrats d’una dècada: 1956-1966”, que es va publicar el 2012.

Aquí podeu escoltar una entrevista feta a Manel Gausa a La Xarxa.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Fàtima Izquierdo
Fàtima Izquierdo
27 juliol 2013 17:46

Felicitats Manel! Ets un gran artista i recordo aquestes fotografies de manera colpidora. Han tardat, però se t’ha reconegut la feina. Ara resulta que no són valuoses només per aquells que hi reconeixem la qualitat artística, sinó que són girebé l’únic testimoni d’un lloc i un moment que els governants de l’època i els de després, hi vàren tirar terra al damunt i han volgut fer oblidar. Tu com sempre, has estat el seu roc a la sabata. Gràcies pel teu treball!