Inici Actualitat La Bauma dels Trabucaires i el Monument dels Mossos d’Esquadra

La Bauma dels Trabucaires i el Monument dels Mossos d’Esquadra

3
COMPARTIR

Diu la història que l’hivern de l’any 1845 va ser molt dur a les rodalies de Taradell, especialment el 25 de març. Era dimarts de Pasqua i el masover de Can Moreu, una casa de pagès situada a la quadra de Terrassola, va veure gent estranya a les afores de la masia veïna de Can Pere Sala i va posar en sobre avís als Mossos d’Esquadra.

Era l’època dels trabucaires i per les faldes del Montseny i sovintejaven quadrilles de malfactors que malvivien després de la primera Guerra Carlina a base de segrestos i robaments i s’espavilaven continuament per buscar un lloc on menjar i on dormir. Precisament feia just un mes, el 27 de febrer, una quadrilla havia assaltat a Tordera el carruatge que feia la ruta de Girona a Barcelona i havia fet tres presoners: En Massot de Darnius, en Roger de l’Empordà i en Bellver de Girona.

En rebre l’avís, quatre Mossos d’Esquadra van anar cap a la Masia. Després de picar fort la porta amb insistència es van veure atacats per una vintena de trabucaires armats que van sortir en estampida de la casa. En el creuament de tirs inicial els trabucaires van matar a dos mossos d’esquadra molt joves i novells, en Vernet i l’Isidre. Els mossos per contrapartida van matar un jove que no era un malfactor sinó que era precisament en Roger de l’Empordà, un dels tres presoners que havia estat utilitzat d’escut.

Els trabucaires van fugir direcció a Can Moreu i just davant de les pedres murteres es van endinsar al bosc per anar a cercar el seu amagatall: una Bauma amagada al mig del bosc on només s’hi arribava mitjançant un pi esporgat. A la Bauma hi cabien ben bé unes 12 o 14 persones. La quadrilla encara portava un noiet segrestat que es deia Massot de Darnius i va recollir el material amagat i van marxar ràpid cap a Creu de pedra, el Vilar del Bosc, Puiglagulla i cap al coll de Romegats.

Els dos mossos vius van fugir cap a Seva a avisar el sometent. Una bona colla de joves de Seva van començar la persecució dels bandolers a qui se’ls hi va ajuntar una altra colla de Taradell. Van pujar al bosc del Masó, van passar per davant de Can Pere Sala on van poder veure els tres morts i van seguir els bandolers fins a Sant Julià a on feren nit.

Malgrat que els trabucaires van poder escapar-se, va ser una sort fer nit a Sant Julià perquè al coll de Romagats els esperaven amb un emboscada molt ben preparada. Els bandolers van arribar a França on desprès de tallar les dues orelles del jove Darnius per demanar-ne el rescat el varen matar. Respecte al Bellver de Girona sembla que va ser el primer de morir, tenia 70 anys i el van abandonar al mig del Montseny, poc desprès d’haver-lo segrestat.

La Història diu que a França en van detenir 17, tots amb la barretina catalana al cap, i el Tribunal Reial de Montpeller els va ajusticiar. Sembla que 4 d’ells van anar a la forca i la resta a la presó.

Com a testimoni de tota aquesta historia ens resten els espais que es poden visitar i que es troben al què abans era la Quadra de Terrassola, tot baixant cap a Sobrevia des del cim de Goitallops.

És una bonica caminada on encara es pot veure la Bauma dels Trabucaires, les restes de la Masia del Bosc del Masó, de Can Moreu i de Can Pere Sala, el paisatge de les pedres murteres i un monument que la Diputació de Barcelona va aixecar en record dels mossos i on podem llegir: “25 de marzo MDCCCXLV. Cumpliendo con su deber y luchando contra los trabucaires murieron en este lugar los Mozos de Escuadra Isidro Pallarés y Juan Barnet”.

Monuments als mossos d’esquadra. Just darrera hi havia la Masia de Can Pere Sala. Algunes veus diuen que va ser cremada després com a represàlia..


La Bauma dels Trabucaires. Està amagada enmig del bosc i abans s’hi pujava per un pi esporgat. El Centre Excursionista de Taradell hi ha va posar aquesta escala ja fa temps per on s’hi pot accedir ara. Actualment amb el bosc cremat és més accessible.

Restes de Can Moreu. Actualment nomès queden els fonaments i algun tros de pared enterrats a la vegetació.

Espai de Pedres Murteres. Segurament rep el nom per la seva forma, la pedra va fent forats que podrien semblar murters.

El Bosc del Masó. Restes de la Masia.

Paisatge General de la zona. Aquest és el camí per on s’hi arriba des de Goitallops. A la dreta hi ha el Bosc del Masò, a baix hi ha el monument dels Mossos i més enllà hi trobem Can Moreu, Pedres Murteres i la Bauma dels Trabucaires.

*Val a dir que l’espai que hem descrit avui no és propiamanent un Espai de Taradell perquè actualment pertany al terme de Seva i en el moment dels fets formava part de la quadra de Terrassola, però si que forma part de la història de Taradell i del seu paisatge.

Bibliografia:
“La Balma dels trabucaires” de M.Furriols. Article de la Revista Taradell, Num 95 de l’Agost del 56
“Les Malifetes dels Trabucaires” de A.Pladevall. Article de la Revista de Taradell, num 311 de l’Agost del 74.
“Història de Seva” de A.Pladevall.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

3 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Gerard
Gerard
21 setembre 2013 17:29

Felicitats per l’article, estic d’acord amb en Víctor, Crec com ell que valdria la pena restaurar-lo.

víctor
víctor
28 febrer 2013 17:25

Molt maco , a més de ser llocs emblemàtics, només una questió, el monument a la part inferior del mateix està molt deteriorat i ja ni es pot llegir, caldria restaurar-lo i mantenir-lo…no? Si us fixeu a la foto es pot veure.

Salut

Anònim
Anònim
28 setembre 2007 10:46

molt bé, felicitats per l’article. Tot i que coneixia el monument i els llocs no en coneixia la història.

Laia