Inici Actualitat Taradell presenta la botifarra gitana en el marc de les Jornades de...

Taradell presenta la botifarra gitana en el marc de les Jornades de Patrimoni 2022

0
COMPARTIR

Taradell ha celebrat aquest cap de setmana la segona edició de les Jornades de Patrimoni, enguany centrades en els usos de l’aigua en el món rural. Dissabte al vespre es va presentar la botifarra gitana, com a producte gastronòmic singular del municipi.

La botifarra ha estat pensada pels cinc establiments xarcuters de Taradell: Carnisseria Mascarell, Carnisseria Muntal, Carnisseria can Codina, Ca l’Esther i Casa Flora. En la presentació de dissabte al vespre a la Plaça de les Eres es va explicar que la botifarra s’ha fet amb sajolida, que li dona un gust característic. La sajolida és una planta vinculada amb el Parc de les Olors de Taradell i que és ideal per millorar les articulacions. La botifarra gitana s’ha dissenyat amb les premises que fos un producte “econòmic, popular, fàcil d’elaborar i de cuinar”. En el sopar de les Jornades de Patrimoni els presents ja van poder provar la botifarra, juntament amb pa de les Eres, que es va presentar al 2021, i vi de la Masia Vila-rasa de Taradell. L’acte es va complementar amb una actuació del folklorista Jaume Arnella.

Les Jornades de Patrimoni van concentrar, sobretot, durant divendres i dissabte tot d’actes i activitats. El divendres a la tarda, abans de fer la ruta de l’aigua, es va inaugurar el mural que ha guanyat la 1a edició del Concurs d’Art Mural. Es tracta d’un mural gràfic fet per Marzel de Nasciemiento de Goira, que s’ha plasmat al pas de la Tomba, on s’hi pot veure una dona en un safareig rentant roba, en una banda, mentre que en l’altra hi ha reproduït un xati que es esquliat per unes mans.

A la nit, a la Plaça s’hi va fer una degustació de tapes, elaborades per sis establiments de Taradell i que va tenir molt èxit. La vetllada es va complementar amb els balls tradicionals que van proposar el grup Els Nois del Rostoll.

El dissabte hi va haver mostra d’oficis antics durant tot el dia a la Plaça, on també s’hi podia veure una mostra de fotografies antigues a l’entorn de la Font Gran i els seus usos antics, com a espai on es rentava la roba, o un taller de gegantons. També s’hi va fer una demostració de com es batia el blat antigament amb cavalls i com es separava el gra de la palla a través d’una màquina de ventar, amb la participació dels Tonis de Taradell. També es va poder veure com es destil·la la lavanda i el barballó per fer-ne productes del Parc de les Olors, sobretot, oli essencial i perfum. També es va presentar el llibre ‘1700 Viure en temps de guerra’ de Jordi Peñarroja i hi havia una mostra de diferents cereals. A més, al matí diferents il·lustradors i dibuixants van recórrer el poble per plasmar diferents racons en una nova trobada d’urban sketchers, que es va reunir al migdia per mostrar les seves creacions i compartir un petit aperitiu a la Plaça de les Eres.

A la Font Gran s’hi va fer una petita posada en escena teatralitzada de com aquest espai era el punt de trobada de les dones que hi anaven a rentar a principis del segle XX. La recreació va anar a càrrec de Som Dones i de l’Esbart dansaire Sant Genís. Més tard, hi van tenir lloc sardanes i hi va començar una petita cercavila de bastons que va portar la gent fins a la Plaça de les Eres.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments