Inici Actualitat Activitats per conèixer els motius de les cases de Taradell i veure...

Activitats per conèixer els motius de les cases de Taradell i veure per dins el Casal de Mont-rodon

0
COMPARTIR

El Cicle ‘Cultura en marxa’, organitzat per l’Ajuntament de Taradell, es va engegar aquest divendres i dissabte amb les dues primeres activitats. Divendres una quarantena de persones va participar en una petita ruta pel centre de Taradell per conèixer els diferents motius de moltes cases del poble.

Mireia Munmany, que fa uns anys va fer-ne un treball de recerca, i l’exalcalde de Taradell, Josep Munmany, van dirigir les explicacions en un petit recorregut que va començar a La Plaça, va seguir pel carrer Joc de la Pilot i carrer Església, per completar el carrer de la Vila fins al carrer Ramon Pou i baixar pel carrer Sant Sebastià fins a la Plaça de Santa Llúcia i Plaça d’en Gili. Al llarg del recorregut es van poder conèixer algunes curiositats i molts motius de cases, que s’estan perdent. Alguns d’ells són motius ofensius i d’altres que fan referència a l’aspecte físic o algun fet. A la Plaça hi ha molts motius referents a oficis com can Mariano Sabater, cal Ferrer de la Plaça, Cal Manyac o Can Patllari on va néixer l’exalcalde assassinat pel franquisme Ramon Blasi o Can Pallàs on hi van residir tres metges.

Al carrer de la Vila també hi ha molts motius d’oficis com Ca la Llaunera, Cal Sastre, Ca l’Oliaire, Can Garriga del Pa, Ca la Pantalonera, Cal Sereno o Ca Quel Cisteller, entre molts d’altres. Mentre que al carrer Sant Sebastià n’hi ha molts que tenen refereències religioses com Can Capellà, La Pubilla de Can Capellà, En Salvador de Ca la Monja o Ca l’Arquebisbe.

N’hi ha moltíssims, alguns d’ells encara conservats i visibles a la façana de les cases i d’altres que ja no es conserven. Entre els moltíssims recopilats i que trobem més curiosos destaquem: Can Pela llarga, Ca la Feliça, Can Plata-i-oro, Cal Ranci, Ca l’Etern, Cal Peuet Bufó, Can sopes, Can Ton Cames, Can Pere Pelut, Can mala vida, Ca l’Escabellada, Cal Mut, Can Lleis, Can Pere Mentider i Can Cul Brut.

Mentrestant, dissabte una vintena de persones van poder visitar per dins el Casal de Mont-rodon amb les explicacions de mossèn Antoni Pladevall. La ruta va començar al bosc del Pujoló i caminant es va arribar fins al Casal on es va poder conèixer la història d’un “dels domus més ben conservats de Catalunya”, en paraules d’Antoni Pladevall. I és que al Casal hi van néixer molts cavallers i sacerdots de renom. La família Mont-rodon és coneguda des de Bonfill de Mont-rodon el 1123 fins a Carles de Mont-rodon que morí el 1687. Després el succeiren els fills d’una seva germana que es cognominaren Sans i Ferrer o marquesos de Saudín, que s’ho vengueren el 1970.

En va destacar Guillem de Mont-rodon (1169-1229) que va ser cavaller templer i tutor de Jaume I, quan dels 6 als 9 anys al castell de Montsó després d’esdevenir rei per la mort del seu pare Pere II a la batalla de Muret, i Bernat de Mont-rodon que fou bisbe de Girona. Els Mont-rodon sempre van mantenir vassallatge amb els senyors de Taradell. Des de 1846 el Casal és del municipi de Tona, perquè el seu propietari va decidir-ho per pagar menys impostos. Tot i això la seva història i relació ha estat lligada amb Taradell.

Durant la visita es va poder contemplar el celler, la cuina i totes les estances que van ser reformades per la família Costa a partir de l’últim quart del segle XX i van permetre conservar alguns materials i elements originaris. També es va poder visitar la capella de Santa Maria de Mont-rodon, d’origen romànic i d’una sola nau rectangular.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments