Inici Actualitat El Casal de Mont-rodon

El Casal de Mont-rodon

0
COMPARTIR

Mont-rodon és una de les baules importants del passat de Taradell. Des del segle XIX se li diu castell, però en realitat era una Domus o Casa Forta, habitada per una família de cavallers sotmesa inicialment i a les ordres del senyors del castell de Taradell, que els varen concedir uns terrenys al costat del seu Casal, per poder viure dignament segons el seu rang.

Els senyors de Taradell els varen confiar la Batllia i defensa de bona part de la part baixa del castell de Taradell des de la Costa de Taradell al Molí del Ral i altres dominis com els masos i propietats de Vilacís de Munt, l’Espanya, el Bou o Pujol de munt, el Molist, Bellpuig, Ral, etc. sobre els quals tenien drets sobre les persones i tot, però sempre reconeixent domini superior i vassallatge als senyors de Taradell.

La família Mont-rodon és coneguda des de Bonfill de Mont-rodon el 1123 fins a Carles de Mont-rodon que morí el 1687. Després el succeiren els fills d’una seva germana que es cognominaren Sans i Ferrer o marquesos de Saudín, que s’ho vengueren el 1970.

Els Mont-rodon estigueren sotmesos del tot als senyors de Taradell fins el 1445, quan per privilegi reial esdevingueren senyors de la Quadra de Mont-rodon, que era el tros de terme o enclau que, des del 1846, és del municipi de Tona, per culpa del propietari o senyor del Casal que així creia mantenir una certa autonomia. Això no obstant per història i tradició, i encara per parròquia, Mont-rodon va tenir durant molts segles un lligam total i són una part integrant del passat de Taradell, sense la més mínima relació amb Tona.

La família Mont-rodon tingué part activa en la història de la comarca i de Catalunya en general des de Guillem de Mont-rodon(1169-1229), Mestre del Temple i tutor de Jaume I, dos bisbes Girona, cavallers i veguers d’Osona, etc. però d’ells en tractarem en un altre o altres petits treballs.

Antoni Pladevall i Font

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments