Inici Actualitat Guillem de Mont-rodon, mestre del Temple i tutor del rei Jaume I

Guillem de Mont-rodon, mestre del Temple i tutor del rei Jaume I

0
COMPARTIR

El llinatge dels Mont-rodon, que va viure al llarg de 20 generacions, primer sempre i des del segle XVI temporalment (entre el 1125 i el 1690) al seu Casal, aleshores del terme i parròquia de Taradell i que es varen enterrar sempre a la tomba de la capella de santa Maria, va donar moltes persones destacades al País i a l’ Església. Molts d’ells van ser cavallers i militars o funcionaris reials i també hi va haver dos bisbes a Girona, sis canonges a Vic, un abat d’Amer, més d’una dotzena de filles monges i molts capellans i beneficiats a Osona i a Girona etc. No obstant el seu fill més destacat fou el templer Guillem de Mont-rodon.

Aquest, curiosament, encapçala la galeria de “Vigatans il·lustres” tot i que va néixer al terme de Taradell, entorn del 1169 i potser hi va ser enterrat i tot. En fer testament el 1203 per entrar a l’orde del Temple, fundada a Jerusalem el 1118, va fer hereva seva la capella de Santa Maria de Mont-rodon, a la que va enriquir amb singulars relíquies portades de Roma i alguna segurament de Terra Santa, que també visitaria.

Abans de fer-se monjo serví com a cavaller al rei Pere I el Catòlic, que li tenia molt apreci, com ens dirà el seu fill el rei Jaume, i el 1212 fou elegit Mestre del Temple de Catalunya, Aragó i Provença. Mort el rei Pere a la batalla de Muret el 1213, el petit Jaume, de 5 anys, va quedar en poder de Simó de Montfort, l’enemic del rei Pere, fins que el papa va obligar a lliurar-lo als catalans i fou confiat al Mestre Guillem. Aquest l’educà i protegí de les intrigues de nobles revoltats, al castell de Montsó fins el 1217, quan, amb nou anys i cinc mesos, el rei Jaume I el Conqueridor va començar el seu regnat.

Guillem acabat el seu temps de mestre de l’orde va continuar al servei rel rei Jaume que el 1220 li confià la tasca de refer la arruïnada hisenda reial. No sabem quan morí, però sí que a Taradell fins almenys el 1570 se li celebrava cada any un aniversari el dia de la seva mort, cosa que fa pensar que devia ser enterrat com tots els Mont-rodon a la capella de Santa Maria.

Antoni Pladevall i Font

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments