Inici Actualitat Estic boig si vaig al psicòleg?

Estic boig si vaig al psicòleg?

0
COMPARTIR

psicoleg

Fa poc una companya psicòloga parlava al seu perfil del facebook sobre la famosa frase que segur que heu sentit alguna vegada: ANAR AL PSICÒLEG ÉS DE BOJOS.

Això em va fer plantejar què fa que sigui tan obvi, per exemple, anar al cardiòleg quan tenim problemes de cor? I anar al metge de capçalera quan ens trobem malament físicament? I anar a veure el fisioterapeuta quan ens fa mal l’esquena? I anar al dentista quan ens fa mal la boca?

Potser és que tenim molt clar que, segons a quina part del cos notem el dolor, haurem de dirigir-nos a un professional en concret. Confiarem en ell/a perquè hi haurà coses que nosaltres mateixos no sabrem com solucionar-les i li demanarem ajuda.

Però què passa si el dolor no és tan concentrat i específic, què passa quan el dolor és emocional? Què passa si el problema és que ens costa afrontar certes situacions? Què passa si la ferida és interna?

El professional expert en aquestes situacions és el psicòleg. És expert en acompanyar a la persona quan pateix una crisi (sigui individual, de parella o familiar), en acompanyar els processos de canvi i en acompanyar el problema que en el moment actual et fa estar malament. Els problemes són treballables i no determinables. Les persones no són un problema, conviuen amb problemes, i un psicòleg/a les pot acompanyar per canviar les relacions que tenen amb els problemes.

La majoria de vegades el dolor es porta en silenci (potser perquè sentim vergonya, potser perquè tenim por, potser ens fa tan mal que si el mantenim en silenci és menys dolorós, potser si en parlem pensaran que exagerem, que estem bojos,…). Si aquest dolor es manté en el temps i no se li dóna la importància que es mereix es converteix en dolor físic. I possiblement, com que s’ha convertit en dolor físic, és quan li començarem a donar importància. Un tipus de dolor que puc parlar d’ell sense haver de parlar de les capes més profundes.

Anar al psicòleg et permet parlar d’aquestes capes profundes. Unes capes que si sortissin a la llum veuríem que tots som menys bojos del que pensem. La bogeria quan surt a la llum deixa de ser bogeria.

És per això, que li robo la frase a la meva companya: No tenim perquè saber com solucionar tot els problemes que tenim. Podem buscar ajuda per resoldre’ls, és qüestió d’autoresponsabilitat i compromís amb un mateix.

Alba Rosique Reig

Psicòloga i Terapeuta familiar

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments