Inici Opinió Jo ja he dit prou

Jo ja he dit prou

1
COMPARTIR

opinio gran joan morcilloTot i que ja fa unes setmanes que l’incendi del Tint es va produir, fins avui no em tocava fer article d’opinió. Però no defugiré el tema. La voluntat no és posicionar-me, perquè no se’m titlli de partidista. Tot i que, com és lògic tinc la meva opinió personal.

Segur que tothom té la seva opinió sobre si hi ha culpables respecte a l’incendi. El que està clar és que ningú volia que s’hi calés foc (almenys els que tenim sentit comú i una mica de massa gris al cervell). Donaré algunes dades objectives.

El Tint, malgrat ens pesi als taradellencs i vulguem que sigui un equipament municipal, és a hores d’ara una propietat privada. Actualment, està en venda. El seu preu és de 4 milions d’euros. Així, només aquesta quantitat per tot el complex industrial, la Torre i l’entorn. A aquesta xifra caldria afegir-hi els (m’atreveixo a dir) milions d’euros que costaria rehabilitar-lo, dotar-lo i adaptar-lo a la normativa vigent, per destinar-lo a algun àmbit o servei municipal. També caldria decidir quina funcionalitat o objectiu tindria un equipament així. Un museu? Un hotel d’entitats?

Ho dic perquè segons la web idealista (curiosament el dia 26 de juny s’ha donat de baixa l’anunci, però anteriorment es promocionava com ‘a palacio en venta’) disposa d’11.000 metres quadrats edificats en una finca que compta amb 40.000 metres quadrats. Tres naus industrials, una finca (nosaltres en diem la Torre del Tint)… i que proposen com a ideal per a muntar un petit hotel, restaurant o centre de convencions per a casaments i banquets. Tres sectors que no veig que puguin ser municipals. Almenys no és el que jo tinc entès com a servei públic que ha de tenir un poble.

Canviem de tema. Una altra versió. D’acord és propietat privada, però l’Ajuntament ho podria arreglar. Quants diners costaria aquest ‘arreglar’ de l’Ajuntament? Per què l’Ajuntament ha d’arreglar una propietat privada? D’acord, hi ha perill tal com s’ha vist i podria haver estat pitjor. No s’hauria de reclamar responsabilitats al propietari particular? Si no ho vol arreglar, per què ho va comprar? L’Ajuntament podria instar al propietari que ho arreglés o vallés, però si no ho fa, crec que ho ha de pagar l’Ajuntament… Per tant, no serà que el propietari ho sap i així s’estalvia diners? O potser no ho sap i no vol fer-ho?

Últim tema. És impossible controlar al 100% el risc en qualsevol àmbit urbà i més si hi ha actes vandàlics. I aquí és on manifestaré més. Crec que ha arribat el moment de ser proactius en la prevenció del vandalisme. Ja n’hi ha prou. Tots hem estat joves i hem fet alguna ‘gamberrada’, però tocar timbres, fer alguna pintada, tirar petards a les bústies, fins i tot, potser faltar al respecte en un moment puntual… pot tenir justificació en l’edat, sobretot, quan una persona està creant la seva personalitat i va madurant. Però repetir indefinidament actituds de manca de respecte, incivisme públic amb deixalles, destrosses del mobiliari urbà i jugar amb foc en diferents ocasions (recordem l’ensurt a l’església Sant Genís o d’altres que podria mencionar) és injustificable.

I quan dic que siguem actius, vull dir que si som testimonis d’alguna actitud d’aquestes, crec que no hem de fer els ulls grossos o girar la mirada com si no ho veiéssim. Crec que com a taradellencs i ciutadans del món tenim el deure i l’obligació de retreure aquest comportament als causants i culpables. Com he dit en alguna ocasió, és un deure de tots i aquí no val el ‘qui dia passa any empeny’. N’estic fins als c… d’aquella gent que causa desperfectes. Perquè ja podem disposar d’edificis emblemàtics que siguin municipals, si llavors arriben quatre desgraciats i se’l carreguen o destrossen el que volen sense cap motiu.

Amb els diners que ens gastem com a poble reparant aquests danys, podríem fer molta acció social i profitosa per Taradell.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Un veí més
Un veí més
28 juny 2016 18:29

Ja seria hora d’acabar amb aquest vandalisme que corre pels nostres carrers.