Inici Actualitat Taradell participa a la inauguració de la restauració del Pedró dels Mossos...

Taradell participa a la inauguració de la restauració del Pedró dels Mossos d’Esquadra

0
COMPARTIR

inauguracio-pedro-mossos-20152

Tot i que és en terme municipal de Seva, sempre ha estat molt vinculat amb la història de Taradell. Aquest divendres a la tarda es va fer la inauguració de la restauració del pedró que commemora la mort de dos Mossos d’Esquadra el 1845. L’acte ha anat a càrrec de la Diputació de Barcelona, que és qui ha finançat la remodelació, i hi ha participat l’alcale de Taradell, Lluís Verdaguer.

inauguracio-pedro-mossos-20153També hi eren presents la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el conseller d’Interior, Jordi Jané, i l’alcalde de Seva, Xavier Rierola. I, fins i tot, l’historiador taradellenc, mossèn Antoni Pladevall, que ha estat l’encarregat d’explicar la història que gira entorn del monòlit.

El Conseller d’Interior Jordi Jané ha destacat que aquest acte “permet restaurar la memòria dels mossos”. Jané ha volgut reivindicar les funcions del cos tot assegurant que “fa 170 anys dos mossos deixaven la seva vida en vocació de servei, la mateixa que caracteritza actualment el cos de Mossos d’Esquadra”. Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat el suport de la corporació a la memòria històrica i ha subratllat que “si no fem memòria de la nostra història, no podem saber cap a on volem anar”.

El monument és un monòlit de pedra d’1,70 metres d’alçada, amb una creu de ferro forjat incrustada i amb una inscripció gravada on es pot llegir: “25 de marzo MDCCCXLV. Cumpliendo con su deber y luchando contra los trabucaires murieron en este lugar los Mozos de Escuadra Isiro Pallarés y Juan Barnet”. A la part de darrere del monument hi ha un escut de la Diputació de la Barcelona, institució que en va encarregar la construcció.

monolit-mossosAquest pedró commemoratiu està situat a la Bauma dels Trabucaires, prop de l’urbanització Goitallops de Taradell. Es tracta d’un pedró de 1845 que commemora un incident amb bandolers en què van morir dos mossos d’esquadra i que és conegut popularment com a “Pedra dels Trabucaires” o “Pedró dels Mossos d’Esquadra”.

Els fets van succeir el 25 de març de 1845, en un dimarts de Pasqua, a la masia de can Moreu. El nom dels dos Mossos que van ser morts per tirs dels bandolers era: Vernet i Isidre. En aquest article que vam publicar fa uns anys podreu conèixer la història d’aquest pedró.

inauguracio-pedro-mossos-2015

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments