Inici Actualitat La Trobada nacional de bastoners a Taradell es farà el 13 de...

La Trobada nacional de bastoners a Taradell es farà el 13 de juny

0
COMPARTIR

ball-bastons-20132

Tal i com vam anunciar el juliol passat, Taradell serà aquest 2015 de la capital del món bastoner català. La trobada nacional de bastoners de Catalunya ja té data confirmada: es farà el 13 de juny. Serà a partir de les 4 de la tarda fins a la nit amb cercavila, ballades, sopar i concert final amb el grup tradicional Trepadella.

Aquest diumenge membres de la nova entitat creada per organitzar la trobada, Associació Joves Taradell Setvetes, va presentar la documentació necessària a l’assemblea de la Coordinadora Nacional de Bastoners de Catalunya, que es va fer a Barcelona. L’objectiu de la trobada és difondre la cultura i el coneixement dels balls de bastons, considerada la dansa tradicional catalana més antiga (documentada ja al segle XII) que es balla actualment. A Taradell es complirà la 40a edició.

L’origen a Taradell

Segons l’entitat, des de l’any 1960 a través de l’Esbart dansaire Sant Genís es fan balls de bastons a Taradell. Vicenç Orriols, membre fundador de l’Esbart i de l’Esbart Manresà que va ensenyar els balls de bastons “El Cavaller de Vilafranca” i “La Dragona”. A principis dels anys 60 els qui ensenyaven els balls de bastons ern la Joventut Unida de Taradell, que posteriorment seran l’Agrupament Rocaguinarda de Taradell. Al 1978 amb el resorgiment de l’Esbart, aquest torna a agafar la iniciativa. Avui en dia s’escenifiquen 11 balls diferents de bastons (El Nou nou, El Rosselló, La Dragona, El Rossinyol, La Pastora, La Galana, El gegant del pi, No volem ser, El córrer, El Virolet i La Polca).

ball-bastons-escolesDe moment, l’entitat ja ha començat a donar a conèixer els balls de bastons a diferents col·lectius del poble. Així, s’han realitzat tallers a les escoles i a l’institut del poble arribant a més d’un miler d’alumnes. Concretament a 376 alumnes de Les Pinediques, 196 del col·legi Sant Genís i Santa Agnès, 27 de l’escola El Gurri i 404 de l’INS Taradell. Fins i tot, els alumnes francesos d’intercanvi a l’INS Taradell van poder practicar de primera mà el ball de bastons.

Mentrestant, des de Taradell.com també es col·labora amb l’entitat que ha proposat començar a difondre la tradició dels balls de bastons a Taradell des de la web. Per això, aquest dijous iniciarem la publicació de fotos antigues on es poden veure molts taradellencs participant d’aquesta activitat cultural.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments