Inici Actualitat Quins noms ha tingut La Plaça?

Quins noms ha tingut La Plaça?

3
COMPARTIR
Plaça
Foto: Miquel Vilardell

La Plaça, coneguda popularment com la plaça de can Tuneu, tot i que antigament era coneguda com a Plaça Major, ha evolucionat molt al llarg dels anys. I, sobretot, ha canviat molt de noms fins a denominar-se La Plaça. A partir d’un article publicat per l’historiador Antoni Pladevall i Font a la revista Taradell l’agost de 1971, us fem un recorregut històric.

El seu origen es podria remuntar al segle XIII quan el poble va començar a créixer fora de l’àmbit de la Sagrera (nucli al voltant de l’església i el campanar). Aquest creixement es va orientar cap a llevant i van començar a formar la plaça.

Malgrat tot, durant els segles XIV i XV la plaça no tenia massa cases al seu voltant a causa del despoblament que va patir la població. El seu perímetre quedava marcat per la presència del campanar i el contorn de la Sagrera, el cementiri que hi havia fins al carrer del Joc de la Pilota, can Solà i la Torre de don Carles (construïda el 1439 i destruïda el 1476 per tornar-se a refer el 1545).

Una de les primeres cases que s’hi van edificar va ser la del ferrer Guillem Bou el 1422, que tenia uns porxos sota els quals es reunia el consell del terme. Cap al segle XVI, quan es va construir la casa del sabater Nicolau Lunelt i altres cases com can Síria o can Tuneu, és quan va quedar delimitada la Plaça. Un cens de 1622 registra que ja hi havia unes 25 cases.

Plaça 1909
Foto de 1909: Josep Massot Palmés

Quan es va construir el pont de la Font Gran (1880-1881) es va convertir ja en un lloc de pas per als qui es traslladaven a Vic (abans únicament es feia servir el Camí Ral que passava pel carrer de Vic). El 1925 quan es va construir el Passeig Domènec Sert, la Plaça va quedar partida en dues, ja que s’enllaçava la carretera de Balenyà amb la carretera de Vic.

L’última gran remodelació es va fer a finals de 2011 i principis de 2012 quan es va canviar el paviment, es van eliminar els jardins i els aparcaments, i la zona es va fer amb prioritat per als vianants.

Al llarg dels anys ha tingut diversos noms: La Plaça de Sant Genís, Plaça del terme, Plaça de Taradell, Plaça Major, Plaça de la Constitució (any 1913), Plaça de la República, Plaça del 2 de Febrer (durant el franquisme), fins a l’actual La Plaça.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

3 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
joan
joan
23 juliol 2014 18:29

La font l’han enganxada a Can Missabaixa, al capdamunt del Carrer Ramon Pou.

TERESA
9 febrer 2014 19:16

La plaça pot ser molt maca ara, però tot l’enrenou que s’ha format ha fet perdre el seu encant i molta més visibilitat pels vianants, ja que si vas a fer una volta passejant només veus cotxes aparcats, i és molt incòmode haver de donar tanta volta tant per entrar com per sortir del poble. Abans era molt mes còmode.

Fina
Fina
5 febrer 2014 14:28

I de la font que hi havia a la plaça què se n’ha fet? No sé quin mal hi feia, podrien haver-la deixat.
Si no conservem el nostre patrimoni acabarem sent tots iguals.