Inici Actualitat La Torre de Don Carles

La Torre de Don Carles

0
COMPARTIR

A mitjans del segle XVI les cases que s’agrupaven al voltant de l’església de Sant Genis cada cop eren més nombroses i la sagrera de Taradell era cada vegada més extensa. El senyor de Taradell, Don Carles de Cruïlles i Vilademany, va demanar el títol de Vila de Taradell i li van concedir.

Ser Vila volia dir que la població era força nombrosa i disposava de certa organització administrativa, també significava que es podien gaudir de certs privilegis entre els quals poder defensar-se sense haver d’abandonar les llars per recloure’s al Castell. Les Viles per aquest motiu havien de ser fortificades i fou amb aquesta intenció que Don Carles comença la construcció d’aquesta Torre que acaba entre el 1545 i el 1549.

La Torre de Don Carles rep el nom del Senyor de Taradell si be també se la coneix com a La Torre de la Presó perquè els seus baixos es varen fer servir de presó. La resta de la fortificació de la Vila va ser començada però al morir Don Carles va queda inacabada.

La Torre esta ubicada en un dels punts més alts del nucli de la Vila, entre la Plaça, la Vilanova i el carrer de Vic. Mesura 14,5 metres d’alçada i és de planta quadrada malgrat que les seves mides no són del tot simètriques. Trobem la cara de llevant de 5,10 metres, la cara de migdia de 5,15 metres, 4.30 metres a la cara de ponent i 4,80 a la de tramuntana.

La Torre va quedar força malmesa fins que el 1960 s’hi va fer una primera restauració en la qual va recuperar els merlets i la fisonomia inicial. L’any 2000 es va fer realitzar una segona restauració que va consistir en restaurar la Torre, adequar tot el voltant i recuperar l’accés a la base que s’havia perdut.


Bibliografia:
Sintesi Historica de Taradell (1974). Pladevall-Baucells-Vilacis-Izquierdo
Taradell, Passat i prsent d’un terme i vila d’Osona. (1995). Antoni Pladevall i Font

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments