Inici Actualitat La reproducció de l’antic campanar romànic de Taradell al “Poble Espanyol”

La reproducció de l’antic campanar romànic de Taradell al “Poble Espanyol”

4
COMPARTIR

No és propiament un espai de Taradell, però si que val la pena explicar que al Poble Espanyol de Barcelona* s’hi pot trobar la reproducció de l’antic campanar romànic de Taradell. La reproducció es va fer en motiu de l’exposició internacional de 1929 que va crear un “poble” amb les principals mostres arquitectòniques de l’estat espanyol.

El campanar forma part, en aquest espai barceloní, d’un monestir romànic juntament amb l’església de Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui) i el claustre de Sant Benet de Bages.

La base del campanar de Taradell, de 25 metres d’alçada, és l’únic record que ens queda de l’església romànica del 1076. En els seus orígens el campanar estava unicament composat per un gran sòcol, només amb dues espitlleres, molt petites, seguit d’un primer pis amb una única finestra, un segon pis amb una finestra biforada i d’un tercer pis amb finestra triforada. Recobria l’edifici una teulada a quatre vessants, semblant a la teulada actual.

El 1799 el campanar va patir les primeres modificacions a causa de la construcció de l’actual església. El rector va decidir apujar el campanar prop de 10 metres, sense cap estil propi, amb l’únic argument de que el campanar podés sobresortir per damunt de l’Esglèsia. La darrera modificació s’hi va fer entre els anys 1949-1959 quan s’afegí un darrer pis, l’actual pis del rellotge, que li va donar aquest estil neoromànic actual.

Us mostrem una sèrie de fotografies del campanar reproduït al Poble Espanyol.
* Poble Espanyol de Barcelona

A Montjuïc, en el context històric de la Dictadura de Primo de Rivera i en el marc de l’Exposició Internacional de 1929, va decidir-se la construcció d’un Poble Espanyol, que esdevingué una síntesi de l’arquitectura i la mostra artesanal d’Espanya. Havia de ser enderrocat en finalitzar l’esdeveniment, però finalment va ser conservat, després de l’impacte que va tenir i de les múltiples veus que van pronunciar-se contra la seva destrucció. Es va projectar que fos un conjunt de bastiments extrets de l’arquitectura popular espanyola que serien incorporats en una mena de collage. Els constructors del recinte, els arquitectes Ramon Reventós i Francesc Folguera i els artistes Xavier Nogués i Miquel Utrillo, van pretendre fer un poble on estarien reproduïts edificis representatius de les diferents regions d’Espanya.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

4 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Familía Vidal
8 desembre 2008 11:43

Disculpeu que us torni a molestar, però és que en fa l’efecte que, com mínim us hauria de dir per que vull la informació. Senzillament voldria posar la fotografia de la casa al nostre blog, juntament amb alguna o del campanar o de la Sagrera (http://somdecarreteraimanta.blogspot.com) i m’agradaria poder incloure-hi alguna dada. Gràcies de nou i ja no us molesto més.

Familía Vidal
8 desembre 2008 11:27

Moltes gràcies per la ràpida resposta. Del tema del campanar, ja m’imaginava alguna cosa semblant. Pel que fa a la casa crec que no és la que jo volia dir. Si no ho tinc mal entés Can Solà és, (per entendre’ns) una casa tipus pagès, i en aquest cas jo feia referència a una d’estil més aviat modernista. Us n’envio una foto al vostre mail.
Gràcies un altre cop

Taradell Bloc
8 desembre 2008 7:59

Benvolguda familia Vidal,

En el Bloc anem repassant diferents “espais de Taradell” i aquest cop s’ha decidit fer el campanar “clònic” del Poble Espanyol. El campanar autèntic, amb les seves fotos, queda pendent per més endavant. Però ja el farem… 🙂

Respecte a la casa que dieu crec que és tracta de Can Solà, una de les cases més antigues de la Vila, que data del segle XII (fins i tot anterior a la Sagrera).

Familía Vidal
7 desembre 2008 18:39

Bona tarda als tots els que feu Taradellblog. Tant sols dues coses; l’una una “crítica” i l’altre una pregunta. Primer: es fa estrany de veure penjades fotos del campanar “clònic” del Poble espanyol, per què no posar-ne del autèntic? (és una opinió personal) i segon la pregunta és si hi ha algú que sàpiga dir-me de quina època és la magnifica casa que fa cantonada a la carretera de Vic. (davant té el quiosc) . De fet qualsevol informació referent a la casa seria ben rebuda. Gràcies per la vostra col•laboració