Inici Actualitat Taradell congela els impostos i les taxes per al 2014, excepte l’aigua...

Taradell congela els impostos i les taxes per al 2014, excepte l’aigua i les escombraries

0
COMPARTIR

ple-abril-2013El ple extraordinari convocat aquest dijous a l’Ajuntament de Taradell per aprovar les ordenances fiscals per al 2014 va ser una bassa d’oli. Per primera vegada els quatre grups municipals van votar favorablement i tots ells van elogiar el treball negociador previ per arribar a un acord conjunt.

Així, tots els impostos i taxes municipals es congelen i només pujaran les taxes per la recollida d’escombraries i el servei de subministrament d’aigua. Segons l’alcalde Lluís Verdaguer, “només hem augmentat aquelles taxes que no prestem nosaltres sinó a través d’un organisme extern”.

L’impost sobre béns immobles (IBI), el més important que repercuteix a les famílies, no augmentarà. Per fer-ho i poder augmentar el valor cadastral (Taradell el té baix respecte a altres municipis perquè l’última revisió cadastral es va fer el 1986), s’ha decidit baixar el coeficient del 0,875 al 0,851. A la pràctica no suposarà cap increment del cost de l’IBI respecte a l’import que s’ha pagat aquest 2013.

Pel que fa a la recollida d’escombraries, hi haurà un augment d’un 2% perquè “també ha augmentat la taxa de la Mancomunitat La Plana (organisme que presta el servei)”, segons Verdaguer, que va explicar que tot i que fem una molt bona recollida, ha baixat el volum recollit i la bonificació que dóna l’Agència Catalana de Residus en funció de les tones recollides.

Respecte a la taxa de subministrament d’aigua, pujarà un 3% per fer front a l’augment de canon aplicat per l’Agència Catalana de l’Aigua i al fet que es recapta menys per la baixada del consum d’aigua. En aquestes dues taxes s’incorporen diferents bonificacions si a les unitats familiars hi ha persones jubilades, menors o persones amb mobilitat reduïda.

En quant a les taxes, destacar que s’ha adaptat la de l’ús de les sales del Centre cultural Costa i Font. Les del pis superior continuaran sent gratuïtes per a entitats, mentre que per a usos particulars a partir d’ara tindran un preu simbòlic de tres euros cada hora. I en les sales principals, fins ara les entitats podien usar-les tres vegades l’any sense cost. I ara s’amplia a sis actes a l’any sense cost per adaptar-ho al fet que “cada cop hi ha més activitats”.

El portaveu d’ERC, Jordi Freixas, va manifestar que eren “partidaris de prioritzar la congelació dels impostos per davant de les taxes perquè aquestes últimes graven a qui es beneficia del servei”. També va justificar l’augment de l’aigua i les deixalles dient que “cobrar les taxes per sota del seu cost a la llarga pot perjudicar els ciutadans”. Pel que fa a l’IBI va valorar positivament l’augment del valor cadastral “perquè està molt baix i disminuint coeficient, el què paga el ciutadà queda congelat”.

Jacint Casadevall, regidor de SI, va destacar que “era prioritari aconseguir que l’IBI no pugés” perquè “ajuda a totes les famílies i demostra sensibilitat per part de l’equip de govern”. També va elogiar que “hem aconseguit dialogar bé, un fet que fins ara no s’havia donat”.

Fa un any l’IBI va apujar-se un 3%, juntament amb l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i altres taxes com la recollida d’escombraries o el servei de subministrament d’aigua. Les ordenances en el ple corresponent del 2012 es van aprovar només amb el vot favorable de CiU i les abstencions d’ERC i SI. Aquí podeu llegir la notícia de fa un any.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments