Inici Actualitat L’IBI, l’impost sobre vehicles i la taxa de recollida d’escombraries s’apujaran un...

L’IBI, l’impost sobre vehicles i la taxa de recollida d’escombraries s’apujaran un 3% el 2013

0
COMPARTIR
Imatge d'arxiu
Imatge d’arxiu

El ple de l’Ajuntament de Taradell d’aquest dijous va aprovar apujar un 3% l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i la taxa de recollida d’escombraries. La resta d’impostos i algunes taxes es congelen. Les ordenances es van aprovar amb el vot favorable de CiU (5 vots perquè faltava el regidor Jordi Baucells) i les abstencions d’ERC i SI. El regidor de PxC no va assistir al ple.

La pujada de l’IBI serà del 3%, passant d’un coeficinet del 0,85 al 0,875. Segons l’alcalde Lluís Verdaguer, aquest increment es fa per “cobrir la meitat del que ha suposat la pujada de l’IVA en l’apartat de despeses de l’Ajuntament”. Verdaguer va explicar que l’augment de l’IVA, decretat pel Govern estatal, suposarà uns 70.000 euros més de despesa pel consistori. L’augment de l’IBI “permetrà combatre aquest augment, ja que recaptarem uns 35.000 euros més, aproximadament”.

Pel que fa a l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, també pujarà un 3%, basat en el possible IPC de final d’any (altres anys es calculava segons l’IPC del mes de setembre, que enguany era del 3,9% a Catalunya). “Mantindrem la recaptació que teniem, ja que hem vist que aquest any aquest impost ha baixat, suposo, perquè ha disminuït el parc de vehicles”, va justificar Verdaguer.

També augmenten un 3%, entre d’altres, algunes taxes per adequar-les al seu cost o a la nova normativa, com per exemple la de retirada de vehicles abandonats, els guals o les llicències d’activitats. També puja la de recollida d’escombraries a causa de l’augment de l’IVA i la del subministrament de l’aigua, ja que s’obliga als ajuntaments a pagar el canon pels consums municipals (equipaments, regs, etc) que fins ara n’estaven exempts.

Imatge d’arxiu

El grup municipal d’ERC es va abstenir en la votació. El seu portaveu Jordi Freixas va reconèixer que “s’ha intentat fer una contenció i l’augment s’explica per l’IVA i els costos de l’aigua” i va afegir que “haguessim volgut que no hi hagués hagut increment, però entenem la voluntat de l’equip de govern en la proposta”.

Solidaritat per la Independència també es va abstenir. Concepció Baucells va exposar que en el tema de les taxes “potser seria millor no fer una pujada general del 3%, sinó en funció del cost de cada una”.

Fa un any en l’aprovació de les ordenances per al 2012, l’IBI es va apujar un 7,5% i la taxa de l’aigua un 7,9%. La resta d’impostos i taxes es van congelar i només van pujar segons l’IPC anual (3,2%). ERC i SI van votar-hi en contra en aquella ocasió, PxC es va abstenir i es va aprovar gràcies al vot de qualitat de l’alcalde.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments